9 činjenica o Švicarskoj koje je razlikuju od ostalih zemalja svijeta

Poznato je da u Švicarskoj postoje pouzdane banke, puno čokolade i planinski lanac Švicarske Alpe gdje krave daju najbolje mlijeko na svijetu. Ali to nisu najljepše stvari koje ćete otkriti o Švicarskoj. Znate li da ova zemlja ima najlobniji zakon o pištoljima, da su mito pravne i da se novčane kazne temelje na vašem dohotku? A to nisu ni najčudnije stvari.

Prikupili smo činjenica koje će pokazati Švicarsku sa potpuno neočekivane strane.

1. Zemlja bez kapitala i predsjednika

1

Nema predsjednika ili glavnog grada Švicarske, ali u zemlji postojE 4 službena jezika. Građani imaju pravo otkazati bilo koji zakon koji parlament predoži i nikada nisu postojali nikakvi rasni sukobi u Švicarskoj.

2. Najobilniji zakon o oružju

2

Mnogi misle da je Švicarska zemlja pacifista jer ostaje neutralna u bilo kojem vojnom sukobu. Ali ovo nije sasvim točno. Vojna služba za muškarce je obavezna i počinje u dobi od 18 godina. Najveći dio muške populacije nalazi se u rezervi vojske, zato muškarci imaju oružje kod kuće i spremni su ih koristiti u bilo kojem trenutku.

U zemlji postoji 8 milijuna ljudi i 4 milijuna pušaka (to je 50 pušaka za svakih 100 ljudi). Međutim, stopa kriminala u Švicarskoj je jedna od najnižih u svijetu. Alkohol se prodaje samo do 10:00 sati.

3. Mito u ovoj zemlji je sasvim legalno

3

Švicarska je 2017. godine zauzela 3. mjesto u ocjeni zemalja koje se aktivno bore protiv podmićivanja. Ono što je zanimljivo je da je Švicarska odlučila napraviti “pravnu regulativu” podmićivanja u obliku plaćanja za određenu uslugu. Mislili su da bi bilo učinkovitije od borbe protiv mita.

4. Novčane kazne ovise o vašem dohotku

4

U Švicarskoj biste mogli platiti najveću novčanu kaznu na svijetu za prebrzu vožnju. Vozač lokalnog automobila vozio je 180 milja na sat i dobio je kaznu od 650 000 eura.

Stvar je, kazne u ovoj zemlji nisu fiksne i ovise o iznosu novca koji zaradite. Što više zaradite, to više plaćate. Tako shvaćaju pravdu u Švicarskoj.

5. Čokolada je najviše izvezen proizvod

5

U Bernu se godišnje proizvede više od 7 milijuna barova Tobleronea. I ne davno, izmišljena je nova vrsta čokolade – rubinska čokolada.

Švicarska tvrtka Valcambi proizvodi zlatne šipke, nazvane CombiBar, oblikovane poput čokoladnih barova. Možete lako slomiti ove trake u male bitove, koji teže 1 gram, i koristiti ih za plaćanje stvari.

6. Švicarski vojni nož je iz Rima

6

Švicarski vojni nož pojavio se krajem 19. stoljeća, ali zapravo ima još raniji prototip. U jednom od muzeja u Cambridgeu naći ćete univerzalni alat koji je nastao u starom Rimu. To uključuje žlicu, vilicu, oštricu, čačkalicu, spatulu i (što je najčudnija stvar) posebnu šiljku za dobivanje mesa iz školjke.

Jedini dio švicarskog nožnog oružja koji nije proizveden u Švicarskoj je lončar. Izrađen je u Japanu.

7. Hotel “Null Stern” je hotel na otvorenom

7

U švicarskim Alpama, braća Frank i Patric Riklin otvorili su hotel na otvorenom, nazvanom “Null Stern”. Noć u “sobi” bez zidova i stropa košta 300 dolara. Hotel se nalazi na gotovo 4 tisuće stopa iznad razine mora. Osim bračnog kreveta, nalaze se noćni ormarići, pa čak i TV.

Najcjenjeniji dio hotelske sobe je pogled na Švicarsku izravno iz kreveta. Prije toga braća su već stvorila neobične hotele. Jedan od njih bio je u skloništu za bombe, a drugi je bio u nuklearnom bunkeru.

8. Prvi list na stablu kestena u Ženevi simbolizira proljeće

8

U Ženevi, više od 200 godina, postoji posebna tradicija o dolasku proljeća. Kada kesten raste pored zgrade vlade u Ženevi ima svoj prvi list, proljeće je službeno došlo. Većinu vremena, proljeće dolazi u ožujku, ali ponekad se događaju smiješne stvari, kao npr. 2002. godine, drvo je imalo svoj prvi list 29. prosinca. 2006. godine proljeće je dvaput došlo: listovi su se pojavili u ožujku, a onda kada nitko očekivano, ponovno u listopadu.

9. Briga o zamorcima

9

Građani Švicarske ne mogu imati samo jednog zamorca kao kućnog ljubimca. To je zato što su znanstvenici shvatili da su te životinje jako tužne kad su same i trebaju društvo.  Možete kupiti zamorca po redovnoj cijeni i vratiti ga pola cijene u bilo kojem trenutku.

Kada je riječ o mačkama, dopušteno je imati jednu mačku samo pod uvjetom da mu je dopušteno ići van ili vidjeti druge mačke kroz prozora. Inače, morate kupiti dva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.