Ambiciozan plan premijera Kurtija

Koha danas se bavi planom vlade koji je najavio premijer Kurti, naglašavajući posebno obećane korake ka dekriminalizaciji i vraćanju poverenja u pravosudni i bezbednosni sistem, uključujući osnivanje posebnih institucija za borbu protiv korupcije.

Ambicioznim planom, koji je Aljbin Kurti nazvao novim poglavljem za Kosovo, koalicioni partneri Samoopredeljenje i DSK obavezali su se da će reorganizovati ulogu vlade u ekonomskom razvoju, socijalnoj pravdi i ravnopravnosti, javnoj administraciji i spoljnoj politici, piše Koha.

Navodi se i da će dosadašnje “radne grupe” biti zamenjene Kancelarijom za istrage, a budžet u potpunosti preorijentisan sa velikih neopravdanih troškova na projekte za smanjenje nezaposlenosti, sa fokusom na mlade i žene.

Ipak, poznavaoci prilika vide poteškoće i prepreke u sprovođenju nekih obaveza, koje nova vlada još nije detaljno otkrila.

Premijer Kurti, u prvim danima mandata, suočio se sa zahtevom da se ukine porez i da se nastavi dijalog sa Srbijom. Ovo je jedan od prvih zadataka stranih diplomata za brzu akciju, naglašava Koha.

Dve stranke koje čine koaliciju tokom kampanje obećale su da će ukinuti porez i primeniti puni reciprocitet sa Srbijom. Detaljan plan na kojim oblastima će se primenjivati ovaj reciprocitet još uvek nije otkriven.

„Nećemo se vratiti asimetričnim odnosima sa Srbijom. Naprotiv, napredovaćemo principom koji je najpoznatiji po svojoj vrednosti u međususedskim i bilateralnim odnosima, a to je reciprocitet“, rekao je Kurti, podseća Koha.

Ipak, podseća se da analitičari očekuju da premijer u narednim danima detaljno kaže šta trgovinska, ekonomska i politička uzajamnost sa Srbijom znači i kako će ona biti sprovedena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.