Makron i Merkel: Spremni smo da se dalje angažujemo oko Kosova

Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsednika Francuske i nemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

“Danas su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut od novembra 2018. godine, a dijalog dve strane i dalje će biti podržan od strane EU, sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, konačni i obavezujući sporazum”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić i Hoti su dogovorili, stoji u saopštenju, da prodube napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu meru uspostavljaja poverenja.

U saopštenju se najavljuje i da će pregovori početi 12. jula najpre video konferencijom dve strane, a zatim će 16. jula biti održan prvi sastanak, odnosno dijalog, u Briselu. Domaćini tih sastanaka biće šef evropske diplomatije Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

“Predsednik Makron i kancelarka Merkel ohrabuju predsednika Vučića i premijera Hotija da narednih meseci postignu suštinski napredak u pregovorima”, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.