A šta su zapravo kumkvati?

Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune. Donio ga je Englesku 1846. i opisao kao malu narandžu. Za razliku od limuna ili narandže, kora kumkvata je ukusna pa se cijela voćka može u potpunosti iskoristiti, piše Huffington Post. Porijeklom je iz Kine, ali raste i u Kaliforniji i na Floridi te, poput ostalih citrusa, dozrijeva u zimskim mjesecima.

Pri kupovini kumkvata gledajte da plodovi nisu zelene boje jer su tada nezreli, a kora mora biti čvrsta, sjajna i bez tamnih mrljica. Nekad ima naziv fortunella.

Na sobnoj temperaturi možete ih čuvati dva do tri dana, a u zatvorenoj kutiji u hladnjaku čak do dvije nedelje. Okus varira od gorkastog do slatko-kiselog, a sama korica je jestiva i aromatična budući da sadrži fina aromatična ulja. Stoga je zaista zgodno da ga iskoristite u zimskim mjesecima i osladite nepce. Prosječna veličina jednog ploda je od dva do pet centimetara, a što je zreliji ima slađi okus.
 
Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima, a lako se jedu te zbog kore pomažu i pri tegobama s probavom. Budući da se jedu s koricom, obavezno ih prije jela dobro i temeljito operite mlakom vodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.