Abortus koji je šokirao svijet

fengKineske vlasti su obećale da će kazniti nadležne koji su primorali jednu ženu u sedmom mjesecu trudnoće na abortus, što je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Početkom tjedna na internetu su se pojavile fotografije na kojima je prikazano krvavo tijelo bebe čija majka je bila primorana prekinuti trudnoću u sedmom mjesecu. To je izazvalo negodovanje i oštre kritike prema lokalnim službenicima koji su naredili takav postupak.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su objavile da su vlasti u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi prisilile Feng Đianmei da prekine trudnoću 2. juna, jer nije mogla platiti kaznu od 40.000 juana (6270 dolara) zbog kršenja kineske politike “jednog djeteta”.

Nadležni u okrugu Dženping, gdje je obavljen abortus, tvrdili su da se Feng suglasila s procedurom, ali su njeni rođaci rekli da su se ona i njen muž protivili prekidu trudnoće.

Tretman nesretne trudnice je izazvao pažnju i državnih medija pošto je njen muž na jednom sajtu objavio fotografije na kojima se vidi Feng u bolničkom krevetu pored krvavog tijela njene bebe.

Kineski službeni mediji su brzo osudili ovaj slučaj, ali su naveli da kontroverzna politika planiranja obitelji treba ostati i dalje.

U komentaru lista Global Times, koji na engleskom izdaje partijski organ Ženmin žibao, rečeno je da treba “osuditi i zabraniti” abortuse u poznom mjesecima trudnoće, ali da to “ne treba biti razlog da se odbaci kompletna politika (jednog djeteta)”.

Kina od 1970. provodi rigoroznu politiku planiranja obitelji u nastojanju da obuzda brzi rast populacije koja je već dostigla 1,3 milijarde ljudi, najviše u svijetu.

Po toj politici gradskim obiteljima je dozvoljeno da imaju po jedno deta, dok seoske mogu imati i dvoje djece ukoliko je prvo djevojčica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.