Ako ne dobijemo dva puta Kosovo, onda se možemo rasformirati

Na putu do prvog mjesta u grupi „1“ i plasmana u baraž čekaju ih dvije utakmice sa Kosovom, te po jedna sa Slovačkom i Litvanijom. Nikola Prce, kapiten bh. rukometaša smatra da ako on i njegovi saigrači nisu u stanju pobijediti dva puta Kosovo, onda trebaju svi zajedno napustiti državni tim, prenosi Anadolu Agency (AA).

U gradu na Neretvi bh. tim neće dugo boraviti, već 3. januara kenuće za Bar, gdje će dan kasnije u prijateljskoj utakmici odmjeriti snage sa Crnom Gorom. Jako je malo vremena od okupljanja do prvog ogleda sa Kosovarima u Prištini.

„Naravno da nije dobro kada imamo tako malo vremena za pripreme, ali ćemo imati test utakmicu sa Crnom Gorom i te dvije sa Kosovom da se uigramo za finiš kvalifikacija. Oni nisu u rangu s nama, ali ih se ne smije potcijeniti. Malo su se stvari poremetile u odnosu na ranije godine. Imali smo puno odmora, imaćemo samo jedan trening pred ogled sa Crngorcima i još dva ili tri pred susret u Prištini. Mislim da smo olako shvatili Kosovo, ali ako ćemo se njih bojati onda se nemamo čemu nadati. Ukoliko nismo u stanju da dobijemo dvije utakmice sa Kosovom, onda se možemo rasformirati i otići svako svojoj kući“, jasan je lijevi bek i kapiten bh. tima Prce.

Iskusni rukometaš poljskog Azotyja ističe da shvata tešku finansijsku situaciju u Rukometnom savezu BiH, koja je glavni razlog kratkih priprema i putovanja autobusom.  

„Bez obzira kako putujemo i koliko ćemo se pripremati moramo dati sve od sebe da uspješno okončamo dvomeč sa Kosovom i onda se u miru pripremimo za gostovanje Slovačkoj i domaći ogled sa Litvanijom. Bez obzira na probleme, možda će sve ovo dobro proći“, kazao je Prce u razgovoru za Anadolu Agency (AA) i osvnuo se na činjenicu da u posljednje vrijeme sve češće pojedini igrači odbijaju igrati za reprezentaciju:

„Takve stvari definitivno utiču na atmoferu u timu. Posebno zbog činjenice da su sve te odluke prekrivene nekim velom tajne. Iznenadiš se kada čuješ da neko neće doći na okupljanje. Poremeti se atmosfera, svi se pitaju što, zbog čega, zbog koga? Srećom to ne traje dugo, brzo se okrenemo obavezama i onome što nas čeka. Najgore je ako se dozvoli da se takve stvari stalno dešavaju. Šta će nam onda reprezentacija, daj da se svi posvetimo klupskoj karijeri. Niko od tih igrača nije rekao pravi razlog svog napuštanja reprezentacije i to je loše. Razgovarali smo prilikom zadnjeg okupljanja na tu temu sa čelnicima Saveza, ali ni oni ne znaju kako riješiti taj problem. Nadam se da ćemo i u ovakvom sastavu moći da izguramo ove kvalifikacije do kraja i dođemo do baraža.“

Dok BiH bude vodila borbu sa Kosovom u dvomeču će Slovačka i Litvanija odlučivati o tome ko će nastaviti borbu za prvo mjesto u grupi.

„Gledajući realno na te utakmice između Slovaka i Litvanaca mislim da će se oni međusbno ‘potući’ i da će svako dobiti po jedan susret. To bi išlo nama na ruku. Ipak, se tu radi o reprezentacijama podjednakog kvaliteta koje su uz to domaćinske. Mislim da će i jedni i drugi zadržati prednost domaćeg terena, a time bi nama otvorili put ka baražu. Tada bi uz dva trijumfa nad Kosovom trebali dobiti još Litvaniju kući u zadnjem kolu. Naravno, to ne znači da ćemo u Slovačku ići na izlet, naprotiv pokušaćemo dobiti sve utakmice“, kazao je Prce.

Ogledi preostala četiri kola u grupi „1“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj igraće se u periodu od 6. do 17. januara. U baraž će se osim šest pobjednika grupa iz kvalifikacija plasirati i 12 reprezentacija sa EURO 2016. Utakmice doigravanja igraće se u junu 2016. godine.

– Grupa 1 –

Parovi: 3. kolo (6. i 7. januar): Kosovo – BiH, Litvanija – Slovačka; 4. kolo (9. januar): BiH – Kosovo, Slovačka – Litvanija; 5. kolo (13. januara): Slovačka – BiH, Litvanija – Kosovo; 6. kolo (17. januar): BiH – Litvanija, Kosovo – Slovačka.

1. Litvanija 2       1       1       0       57:53 3
2. BiH        2       1       1       0       56:52 3
3. Slovačka 2      1      0       1       63:49 2
4. Kosovo  2        0      0       2      46:68 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.