Akupunktura i hipnoza za prestanak pušenja

Istraživači koji su svoje rezultate objavili u časopisu American Journal of Medicine priznaju da još ima mnoštvo pitanja, među ostalim i koliko su djelotvorne te alternativne terapije i kako ih usporediti s konvencionalnim metodama odvikavanja od pušenja.

No te alternative ipak moraju opstati kao opcija za pušače koji žele prestati, kažu istraživači pod vodstvom Mehdija Tahirija sa univerziteta McGill u Montrealu u Kanadi.

Pušači koji žele prestati prvo bi morali pokušati standardnim metodama, među ostalim nadomjesnom nikotinskom terapijom, lijekovima i bihevioralnom terapijom, kaže Tahiri.

“No neki ljudi ne žele lijekove”, kaže on i dodaje kako u mnogim slučajevima standardna terapija ne djeluje. “Mislim da tada svakako treba preporučiti akupunkturu i hipnozu”.

Istraživači su ustanovili da neke studije pokazuju kako pušači na akupunkturi imaju 3-5 puta veću vjerovatnost da neće pušiti i 6-12 mjeseci poslije.

Isto tako, 4 istraživanja hipnoze pokazala su da su uspješniji oni pušači koji se posluže tom metodom nego oni koji nemaju nikakvu pomoć u odvikavanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.