Albanci će dominirati na Balkanu

Bijela kuga pogodit će BiH, Srbiju i Hrvatsku, procjena je Svjetske Banke (WB)

Demografska slika svijeta, ali i zemalja Balkana, u predstojećim godinama bit će mnogo drugačija od one koju danas poznajemo.

Tako će u pojedinim zemljama procent rođenih biti mnogo veći od procenta umrlih, dok će neke zemlje pogoditi “bijela kuga”. Novinari agencije Anadolija istražili su kako će to izgledati svijet i region Balkana u godinama koje predstoje.

Prema rezultatima istraživanja Svjetske banke (WB) na temu “Pokazatelji svjetskog razvoja”, najveću stopa rasta prirodnog priraštaja među zemljama Balkana zabilježit će Kosovo.

Naime, prema najnovijim podacima WB, u periodu od 2010. do 2020. godine nova evropska država će zabilježiti godišnji rast stanovništva od 0,7 posto, što je ujedno i jedan od najvećih procenata na evropskom nivou! Poslije Kosova slijedi Albanija, gdje će, kako se navodi, u istom periodu biti zabilježen rast prirodnog priraštaja od 0,2 posto na godišnjoj osnovi.

U narednih nekoliko godina prirodni priraštaj u Makeodniji, gdje, također, postoji značajan broj albanskog stanovništva, bit će 0,0, što znači da će ta zemlja imati jednak broj umrlih i rođenih.

Međutim, u preostalim zemljama regiona, odnosno bivše Jugoslavije, predviđa se izrazito negativan prirodni priraštaj do 2020. godine. Tako će, prema procjenama WB, u Srbiji u navedenom periodu negativan prirodni priraštaj iznositi 0,2 posto na godišnjoj osnovi.

Poslije Srbije, slijedeća zemlja koja posljednjih godina bilježi izrazito negativan prirast stanovništva je Hrvatska. U zemlji koja ove godine ulazi u Evropsku uniju (EU), do 2020. godine negativan prirodni priraštaj iznosit će 0,3 posto. Ipak, prema analizi Svjetske banke Bosna i Hercegovina (BiH) će do 2020. godine zabilježiti najniži prirodni priraštaj!

Prema obrascu demografa, jedan narod bi mogao nestati ako broj starih preko 60 godina bude dva i po puta veći od broja mladih do 19 godina.

Srbijanski demograf Biljana Spasić, autorica knjige “Zašto nestaju Srbi” objavljene prije nekoliko godina, već godinama upozorava na “bijelu kugu” u Srbiji.

Srbija, kako tvrdi, ozbiljno ide kao strašnoj depopulaciji te bi tako “veliki broj građana u Srbiji moglo doživjeti sudbinu da u sopstvenoj zemlji živi u enklavama”.

Kako godinama poručuje, razlozi slabog nataliteta u Srbiji su abortusi, čak 300.000 godišnje, ali i egiozam, hedonizam i samoljublje. Prema njenim riječima, u Srbiji ima oko 300 škola s po samo jednim đakom i oko 250.000 neoženjenih momaka starosti do 40 godina.

Da bi prirodni priraštaj u Srbiji postao pozitivan, smatra ona, svaka porodica bi trebalo da ima najmanje četvoro djece.

Prema procjenama WB, BiH  će do 2020. godine doživjeti negativan prirodni priraštaj od 0,4 posto na godišnjoj osnovi.

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu prof. dr. Jusuf Žiga za agenciju Anadolija (AA) je kazao da se BiH već nalazi u kritičnom stanju kada je u pitanju prirodni priraštaj stanovništva.

“BiH se već nalazi u stanju “bijele kuge”, odnosno bilježi veći broj umrlih od broja rođenih, dok je situacija u većini zemalja regiona isto tako kritična. To su jasne činjenice”, kazao je Žiga.

Napomenuo je da negativan prirodni priraštaj može u značajnom obliku utjecati i na politička dešavanja na Balkanu.

“U jednom nesređenom ambijentu kao što je Balkan, moguće je da demokrafska kretanja poprime i neke druge konotacije koje su politički i teritorijalno pretenzivne”, zaključio je profesor Žiga.

-Turska i Irska imat će najveći porast stanovništva-

Posmatrano na nivou svijeta, najveći prirodni priraštaj do 2020. godine zabilježit će Niger, i to 3,5 posto, Malavi 3,3 posto, Tanzanija 3,1 posto, Zambija 3,1 posto i Uganda 3 posto. Posmatrano prema evropskim zemljama, najniži negativni prirodni priraštaj će zabilježiti Bugarska 0,7, Gruzija 0,7, Moldavija 0,6, Ukrajina 0,6, i Litvanija 0,5 posto.

S druge strane, najveći porast u broju stanovnika do 2020. godine će doživjeti Turska i Irska gdje će, prema studiji Svjetske banke, broj stanovnika porasti za 1,0 posto na godišnjoj osnovi. Slijede Norveška sa 0,7 posto, Švedska 0,5 i Francuska 0,4 posto.

-Stvoriti ambijent pozitivnog življenja-

Profesor Žiga tvrdi da je potrebno inicirati stabilne politike koje bi stimulirale pozitivan prirast stanovništva.

“Potrebne su pronatalitetne politike kako bi se stimulirao prirast stanovništva. Potrebno je stvoriti ambijent pozitivnog življenja u zemlji, olakšati zapošljavanje mladima, olakšati status trudnica dok su na porodiljskom bolovanju. Također, potrebno je da se privilegira rađanje većeg broja djece u smislu mogućeg besplatnog školovanja ili zaposlenja”, objasnio je Žiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.