Alkohol nam sve teže pada kako starimo

Savet koji često čujemo jeste da pijemo umereno, ali ne sledimo ga uvek. Kada popijemo previše alkohola, očekuje se da ćemo se sutradan boriti sa mamurlukom, koji može da se pogorša tokom godina.

“U vašim dvadesetim godinama telo je otporno, posebno jetra i mozak“, rekla je za Hafington post doktorka Elizabet Landsverk, gerijatrica i stručnjak za demenciju.

Ako pijete umereno, alkohol vam neće teško padati ni u tridesetim.

“Važno je imati na umu da alkohol doprinosi epidemiji gojaznosti, što povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre. Alkohol povećava rizik od oboljenja jetre koje može da rezultira cirozom. Kao gerijatrica, rekla bih da je čaša ili dve alkohola nedeljno u redu“, dodala je doktorka Landsverk.

U četrdesetim godinama počinje da se pojavljuje sve više zdravstvenih rizika.

“Gojaznost, dijabetes, hipertenzija i visok holesterol povećavaju rizik od srčanog udara, šloga i mini moždanog udara“, upozorava lekarka. Ako živite sa bilo kojim od ovih stanja, čak i mala količina alkohola može dodatno povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Početkom pedesetih telo počinje da gubi enzim za metabolizam alkohola. Zbog toga se mnogi žale da u ovim godinama sve teže podnose alkohol.

“Reći ću vam iz iskustva da su šezdesete godine kada tolerancija na alkohol može drastično da se smanji. Zdrav sam, mogu da skijam i plivam, ali posle čaše vina sutradan sam trom“, objašnjava doktorka Landsverk.

Ako želite da ostanete zdravi kako starite, ne morate u potpunosti da odustanete od alkohola, ali imajte na umu da je umerenost zaista ključna.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.