Ambasador Njemačke u Srbiji: Stolica Kosova u UN stiže na red

Ambasador Njemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe “na stolu” u Briselu.

On je rekao i da Berlin želi da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivo ambasadora.

Upitan da li će se taj pristanak Srbije tražiti već za dobijanje datuma Vilhelm je za srbijanske Večernje novosti rekao da je u ovom trenutku teško reći i da će sve zavisiti od dogovora u okviru Evropskog savjeta, između svih 27 članica EU.

“Za nas je to pitanje (članstva u UN) veoma važno, ali u ovom momentu ne mogu da kažem da li će biti i presudno za dodeljivanje datuma. Prvo ćemo sačekati izvjestaj EK i Ketrin Ešton o napretku u dijalogu. Članice će proučiti izvještaj i donijeti konačnu odluku. Mislim da neće biti presudni specifični kriterijumi, već utisak koji odaje cijela slika”, kazao je Vilhelm.

Podsjetio je da Njemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i dodao da bi Berlin zato želio da vidi da se odnosi Beograda i Prištine podignu i na nivo ambasadora.

“Ali Srbija ne priznaje Kosovo. Za nas je zadovoljavajući i dogovor o razmjeni oficira za vezu koji će raditi pri misijama EU u Beogradu i Prištini. To je još jedna pozitivna stvar, ali ponavljam, ima još mnogo važnih stvari kojima se treba pozabaviti”, rekao je ambasador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.