Američke snage ubile generala elitne iranske jedinice

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije.

Pentagon je potvrdio da je ubijen “po nalogu predsjednika”, prenosi BBC. General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da “kriminalce čeka teška osveta” za ubojstvo Sulejmanija. Također je najavio tri dana žalosti.

General Sulejmani zauzimao je važno mjesto u iranskome režimu. Njegove su snage Kuds odgovarale izravno ajatolahu Hamneiju i u Iranu ga smatraju nacionalnim junakom.

Međutim, Sjedinjene Države smatraju te snage i njihova zapovjednika teroristima te ih drže odgovornima za smrti stotina pripadnika američkih snaga. Nakon objave vijesti o Sulejmanijevoj pogibiji, američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio fotografiju američke zastave bez komentara.

Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto. Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije. Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

U izjavi Pentagona stoji: Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu.

Dodaje se: Svrha napada jest odvratiti iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta.

Napad dronom dogodio se nekoliko dana nakon što su prosvjednici napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, sukobivši se na mjestu događaja s američkim snagama, prenosi Hina.

Pentagon je rekao da je general Sulejmani odobrio napade na ambasadu. Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u petak da je ubojstvo zapovjednika Kudsa Kasema Sulejmanija “ekstremno opasna i bezumna eskalacija”, javlja Reuters.

– SAD snosi odgovornost za sve posljedice svoje razbojničke pustolovine, napisao je na Twitteru.

Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je taj napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten, prenosi AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.