Anan “ozbiljno zabrinut” za Siriju

On je, međutim, istakao da će biti teško doći do dogovora za obustavljanje krvoprolića u ovoj zemlji.

“Biće teško, ali moramo da gajimo nadu. Optimističan sam iz nekoliko razloga”, rekao je Anan novinarima nakon susreta sa sirijskim predsjednikom, ističući da sve strane žele mir u Siriji, javio je Reuters.

Bivši šef UN rekao je da je, kao i tijekom jučerašnjeg, prvog susreta s Asadom, iznio konkretne prijedloge “koji bi imali stvaran utjecaj na situaciju na terenu i pomogli da se započne proces u cilju okončanja ove krize”, ali ponovno nije iznio više detalja .

Zasad nema naznaka da je sirijski predsjednik prihvatio Ananove prijedloge za hitan prekid vatre, pristup humanitarnih agencija, oslobađanje političkih zatvorenika i politički dijalog, a izaslanik UN i Arapske lige bi danas trebao otputovati u Katar.

Anan, koji se u Damasku sastao i sa vjerskim liderima, rekao je da je situacija u Siriji “tako loša i tako opasna” da svi Sirijci imaju odgovornost da “pomognu u zaliječenje i izmirenju nacije”.

Međunarodni izaslanik za Siriju jučer je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog nastavka krvoprolića u ovoj zemlji i zatražio od sirijskog predsjednika da poduzme konkretne korake i okončati krizu, dok je Asad za krvoproliće okrivio teroriste.

U međuvremenu, nasilje u Siriji se nastavlja, a prema riječima opozicionih aktivista, sirijska vojska provodi ofanzivu na uporišta antirežimskih snaga na sjeverozapadu zemlje, gdje su u sukobima u provinciji Idlib jutros poginula tri vojnika i jedan civil.

Prema podacima opozicionih aktivista, u ovoj provinciji jučer je ubijeno 98 ljudi.

U jednogodišnjem nasilju u Siriji, prema podacima UN, ubijeno je 7.500 ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.