Angela Merkel se kreće uz pomoć štake, primila djecu koja sakupljaju pomoć za izbjeglice

Ljekari su kancelarki preporučili strogo mirovanje u naredne tri sedmice i ona je otkazala niz ranije planiranih aktivnosti i putovanja, ali nije otkazala današnji prijem volontera djece, koji su odjeveni u tradicionalne kostime sakupljali pomoć za izbjeglice svijeta.

U obračanju prisutnima, Merkelova se zahvalila omladini na humanoj akciji prikupljanja pomoći za izbjeglice i kazala da i ova akcija pokazuje da mladi Njemačke misle o problemima cijelog svijeta, a potom u zatvorenoj koverti dala i svoj lični prilog ovoj akciji.

“Izbjeglice širom svijeta su u veoma teškoj situaciji. Mnogo je prognanih iz njihovih domova, koji ne znaju gdje će sutra prespavati i da li će imati hrane”, kazala je Merkel.

Ukazavši na izuzetno tešku situaciju sirijskih izbjeglica u Libanu, Merkelova je kazala da Njemačka želi da pomogne tim ljudima i da želi da izgradi jednu školu za djecu smještenu u tamošnjim kampovima.

Angela Merkel je tokom božićnih praznika bila na skijanju u mjestu Engadin na švicarskim Alpama. Nakon naizgled bezazlenog pada, Merkel se 28. decembra 2013. godine vratila u Berlin, gdje su ljekari ustanovili lom karlične kosti i naložili joj mirovanje u naredne tri sedmice. Usljed njene povrede otkazana je planirana zvanična posjeta Merkelove Poljskoj, kao i posjeta luksemburškog premijera Berlinu. Merkelova će ipak prisustvovati prvoj sjednici kabineta vlade zakazane za sutra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.