Atina: Godišnjica nezavisnosti

U Ateni je raspoređeno oko 6.000 policajaca, a prisustvo snaga reda pojačano je iu Solunu i drugim gradovima, prenose grčki mediji.

Prvi put je zatvoren najveći dio rute i zone gdje se održava parada, uključujući prostor ispred parlamenta odakle političari i drugi dužnosnici promatraju paradu, prenosi AP.

Ceremonija obilježavanja 191. godišnjice nezavisnosti Grčke od otomanske vlasti započela je tako što je predsjednik Karolos Papoulias položio vijenac na Grob neznanog junaka ispred parlamenta, dok je vojni orkestar svirao nacionalnu himnu.

U tom trenutku skupina od desetak prosvjednika je u dnu trga Sintagma izvikivala “Izdajnici”, da bi ih odmah okružili specijalci koji su ih potisnuli natrag. Prosvjednici su se zatim razišli i parada je završena bez daljnjih incidenata.

Ratni veterani su prvi put bojkotirali paradu ove godine, objasnivši to nezadovoljstvom zbog vladinih strogih mjera štednje.
U Ateni je bilo raspoređeno više od 6.000 policajaca, a prisustvo snaga reda pojačano je iu Solunu i drugim gradovima, prenose grčki mediji.

Juče su u Ateni organizirane prosvjedne šetnje studenata tijekom kojih je bilo sukoba između prosvjednika i policije. Studenti i građani, nezadovoljni strogim mjerama štednje grčke vlade, prosvjedovali su u središtu Atene na trgu Sintagma, noseći grčke zastave na kojima je pisalo “Nije na prodaju”, prenio je Reuters.

Grčka paradom obilježava godišnjicu rata za neovisnost koji je počeo 1821. protiv vjekovne otomanske vladavine.

Više sličnih javnih događaja u Grčkoj proteklih mjeseci obilježeno je prosvjedima, a prošlog listopada vojna parada u Solunu obustavljena je uslijed protesta.

I sredinom veljače izbili su nemiri u kojima su desetine zgrada zapaljene, a stotine radnji opljačkane u centru Atene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.