Bačka – zaboravljeno i odbačeno selo u Gori

Stanovnici sela Bačke u Gori kažu da je njihovo selo odbaćeno. Zbog toga krive lokalne dužnosnike iz redova ove zajednice, jer prema njima, oni su odgovorni za neulaganja u njihovom selu. “Mi smo odbaćeni niko se ne brine o nama”, kaže  Aslan Ferati, mještanin sela.

Od oko 120 kuća, koliko ima ovo selo, trenutno živi samo nekoliko desetaina ljudi, uglavnom starijih osoba, jer su mladi ljudi, mahom otišli svuda po svijetu . Prema riječima stanovnika Bačke, ni jedno drugo goransko selo ne može se žaliti više nego njihovo, jer do sada sve što je dobilo ovo selo je realizacija projekta koji je podržan od strane humanitarne organizacije prije nekoliko godina, a to je snabdjevanje pijačom vodom .

Selo Bačka koje se nalazi na obroncima Šar-Planine i ima potrebe za ulaganja, izjavili su mještani Bačke. Pored drugih, njima dosta problema predstavlja put, koji ne samo što nije asfaltiran, već je iz dana u dan u sve lošijem stanju, odronjavaju se stijene i niko se ne brine za održavanje puta.

Oni nikako ne mogu da vjeruju da opština Dragaš nema sredstva koja se pod hitno trebaju uložiti u ovom selu. Neki mještani ovog napuštenog sela se pitaju kako je opština mogla realizovati u nekim selima u Gori i po dva ili tri projekata godišnje , u nekim selima čak i više , a u selo Bačka nemogu ništa investirati.

Ćasip Kuši, potpredsjednik opštine iz redova manjinske zajednice, izjavio je da selo Bačka nikada nije zaboravljeno ali s obzirom da su neka sela imala veću potrebu, odredili smo njima pomoć “, rekao je on.

Pozivajući se na investicije, koje se očekuje da će se realiziovati u ovom području ove godine, Bejan Haxhihasan, direktor za Urbanizam, rekao je da su izdvojena sredstva za asfaltiranje centra u selu, dok asfaltiranje puta predviđeno je za naredne godine.

“Ove godine smo izdvojili 20 hiljada za asfaltiranje glavnog puta koji vodi prema izlazu iz sela, dok naredne godine, nadamo se da ćemo riješiti problem i asfaltiranja puta, što zapravo uzrokuje dovoljno problema preostalim stanovnicima ovog sela” izjavio Hadžihasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.