Bakini starinski kolačIćI

Ovo je vrlo stari i vrlo jednostavan recept za kekse, tako su se keksi radili dok sam ja bila dijete.Sastojci:30 dag glatkog brašna,15 dag maslaca,2 jaja,15 dag šećera,1 vanilin šećer,1/2 vrećice praška za pecivo,prstohvat soli,po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu.

Priprema

1.U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom, jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.2.Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio se nastavak za profiliranje keksa. Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način. Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.

3.Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite kakao ili čokoladu.4.Kekse možete raditi u raznim oblicima .Nožem odrezati na željenu dužinu.7.Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na temperaturi od 175°C , 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.