Banane liječe sve: Izbjeljuju zube, liječe svrab, depresiju i još mnogo toga

Unutrašnji dio kore banane

Ako unutrašnjom stranom kore banane trljate zube, oni će postati prirodno bijeli. Rezultate očekujte za oko dvije nedjelje. Takođe, ako unutrašnjim dijelom kore protrljate mjesto na koje vas je ujeo komarac, svrab će prestati. Korom protrljajte ranu ili opekotinu kako biste se lišili bola, i ne zaboravite da se na ovaj način rana čuva od infekcije.

Banane su prirodno radioaktivne

Nema mjesta panici! Konzumiranje banana ne može da vam nanese štetu, ali ako biste pokušali da prokrijumičariti više oguljenih banana, na senzorima koji se koriste za detektovanje nuklearnog materijala bi se odmah upalila crvena lampica!

Ipak, šanse da vas banane ubiju radiokativnim zračenjem su gotovo ravne nuli! Morali bi da stanete ispred 200 oguljenih banana da bi efekat zračenja bio jednak onom na rendgenskom snimku, a tek 20 miliona banana bi izazvalo smrtonosno trovanje radijacijom. 

Banane jedna od najvažnijih namirnica na svijetu

Banane su posebno važne u istočnoj Africi, gde predstavljaju jedan od glavnih izvora hrane za oko 50 posto stanovništva. U ovom dijelu svijeta, godišnja potrošnja može biti čak i više od 400 kg po osobi. U cijelom svijetu se svake godine pojede više od 100 milijardi banana. Sa ovokvom brojkom ih čini četvrtim najvećim poljoprivrednim proizvodom, odmah nakon pirinča, pšenice i kukuruza.

Banane su izuzetno zdrave

Banane imaju malo kalorija i masti, nemaju  natrijum i holesterol. One sadrže vitamin C, kalijum, vlakana i vitamin B6. Istraživanja pokazuju da jedenje banane može da smanji rizik od srčanih napada i moždanih udara, kao I da smanji rizik od dobijanja nekih vrsta raka. Banane pomažu vašem tijelu da proizvede serotonin – prirodnu supstancu koja ublažava depresiju, a mogu vam pomoći kod odvikavanja od pušenja. B6, B12, kalijum i magnezijum koji se nalaze u bananama, pomažu u oporavku tijela od dejstva nikotina. Banana je bogata gvožđem i može podstaći stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

Banane u statistici

Amerikanci jedu u prosjeku 27 kilograma banana po osobi godišnje. Više od 96 odsto američkih domaćinstava kupuju banane najmanje jednom mjesečno – 51 posto banana se jede za doručak kod kuće. 75% posto banane je sama voda. Najveća prosečna potrošnja po glavi stanovnika je u Ugandi, gde stanovnici jedu u prosjeku 250 kg. Po osobi banana svake godine. Indija proizvodi više banane nego bilo koja druga zemlja na planeti, što čini oko 28 odsto svjetske proizvodnje (Kina je broj dva, sa 10 odsto ućešća). Više pjesma je napisano o bananama, nego o bilo kom drugom voću. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.