BAŠTOVAN OTKRIO 3 TRIKA KAKO DA ZALIVATE HORTENZIJE: Ako uradite ovo CVJETAĆE KAO LUDE – imaćete vrt u dvorištu

Ako želite da hortenzije u vašoj bašti budu bogate i raskošne, važno je da ih pravilno orezujete, povremeno im dodajete kvalitetno đubrivo i pre svega – adekvatno ih zalivate! Stručnjaci tvrde da postoji jednostavna metoda od tri koraka uz koju će ovaj divan, šareni grm procvati lepši i bujniji nego ikada pre!

 
 

Stručnjak za uređenje bašti Ejmi Enfild već godinama održava luksuzne vrtove i okućnice širom Velike Britanije, a iz bogatog iskustva spoznala je trik za zalivanje hortenzija za koji tvrdi da je “presudan” kako bi cvetale raskošno.

 

– Hortenzije je važno temeljeno zaliti nekoliko puta nedeljno jer je vrlo bitno da voda dođe do korena, rekla je Ejmi za stranicu slavne Marte Stjuart. Ona je objasnila i kako je bitno da se listovi i cvetovi ne zalivaju, jer ih voda, posebno u kombinaciji s visokim temperaturama ili direktnim suncem, može oštetiti i usporiti rast.

 

– Zato je bitno da hortenzije zalivate rano ujutro, kako biste sprečili potencijalno kobna isparavanja tečnosti iz zemlje, kaže ona.

Navela je i tri specifična koraka u zalivanju hortenzija.

Zalivajte hortenzije nekoliko puta nedeljno
Zalivajte samo koren, a ne listove ili cveće
Zalivajte grm rano ujutro
– Pomoći će vam i ako oko podnožja žbuna hortenzije stavite sloj malča, jer će on držati zemlju vlažnom i hladnom. Naime, ova biljka najbolje raste ako je njena zemlja stalno vlažna. Treba uzeti u obzir i da sorte s većim cvetovima imaju veću potrebu za vodom, poručila je Ejmi, a prenosi “Tportal”.

Dodala je i kako je bitno da su hortenzije posađene na području koje nije ceo dan izloženo direktnom suncu jer će ono usporiti, a potencijalno i uništiti cvat.

(Espreso / Žena Stefana Pavlović / Prenela I.O.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.