BAŠTOVANI OTKRILI KAKO NAJLAKŠE DA PROMIJENITE BOJU HORTENZIJE: Uživajte u svom cvijeću uz najlakši savjet koji radi

I dok nemate kontrolu nad trenutkom njihovog cvetanja, ono na šta možete uticati je – njihova boja.

Naime, ovo prelepo cveće će uspevati na većini vrsta zemljišta, uključujući alkalno i kiselo. Međutim, pH vrednost zemljišta će promeniti boju cveća nekih sorti, piše Tportal.hr.

Upravo je to razlog velikog iznenađenja koje doživljavaju mnogi vlasnici bašta kada jedne godine uživaju u prelepim plavim hortenzijama, a već sledeće sezone se pojavljuju ružičasti cvetovi.

Razlog je jednostavan – došlo je do promene pH vrednosti zemljišta.

Kako promeniti boju hortenzije?

Za početak, da vaš trud ne bi bio uzaludan, dobro je proveriti sorte vaših hortenzija, jer nemaju sve mogućnost promene boje.

„One na kojima možete da izvedete ovaj zabavni eksperiment su hortenzije sa velikim listovima, posebno sorte mophead ili lacecap. Takođe ćete imati veću kontrolu kada je u pitanju podešavanje pH vrednosti zemljišta ako ih posadite u saksiju ili zaseban cvetni krevet“, ističe ekspertkinja Malori Micetič.

Započnite testiranjem pH vašeg tla pomoću kućnog testnog kompleta iz specijalizovanih prodavnica. Tada možete povećati kiselost ili neutralnost tla na osnovu boje koju želite da dobijete.

„Generalno, kiselije zemljište će ih učiniti plavim ili bleđim, a neutralnije zemljište će dati ružičastiju boju“, ističe Micetič.

pH skala za boju hortenzija

Svetlo plava: 4.5

Prigušena plava: 5

Lila: 5.5

Ljubičasta/plava i roze: 6-6,5

Pink: 7 ili više

Da bi zemljište bilo kiselije, Micetič preporučuje dodavanje kiselina u zemljištu, 25-5-30 đubriva, kafe, kore citrusa ili rezane trave, koji pomažu u smanjenju pH vrednosti.

S druge strane, da bi tlo bilo neutralnije i imalo plavičastu nijansu, dodajte đubrivo 25-10-10, kreč u prahu ili zdrobljenu ljusku jajeta.

„Konačno, budite strpljivi. Obično je potrebno nekoliko meseci da se hortenzije prilagode zemljištu’, ističe ekspertkinja.

(Espreso/krstarica/A.J./prenela T.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.