Beate Klarsfeld, “lovac na naciste”, kandidatkinja za predsjednika

Ipak, Beate Klarsfeld, koja je sa suprugom, francuskim advokatom Sergeom Kalrsfeldom, pronašla veliki broj nacističkih ratnih zločinaca i otkrila crnu prošlost više međunarodnih lidera, nema nikakve šanse protiv kandidata stranaka vladine koalicije i glavnih formacija opozicije Joachima Gaucka.

Sve ove stranke su se dogovorile 19. februara da ovaj 72-godšnji pastor, koji je bio branitelj ljudskih prava u bivšoj Demokarskoj Republici, bude kandidat.

Die Linke, stranka koju su osnovali bivši istočnonjemački komunisti, protivi se kandidaturi Joachima Gaucka, koji je poslije ujedinjenja Njemačke bio prvi zvaničnik arhiva Stazi, tajne policije Demokratske Republike Njemačke.

Beate Klarsfeld je postala slavna u Njemačkoj zato što je 1968. godine ošamarila demokršćanskong kancelara Kurt-Georga Kiesingera usred kongresa njegove stranke. On je pripadao Nacionalsocijalističkoj stranci Adolfa Hitlera.

Novog njemačkog predsjednika, koji će zamijeniti Christiana Wulffa optuženog za nesavjesno obavljanje dužnosti, ad hoc izabrana skupština izabrat će 18. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.