Bejer: Njemačka neće promjeniti stav po pitanju granica, ta ideja je opasna za region

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i član nemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Bejer rekao je u ekskluzivnom intervjuu za list Gazeta Ekspres, da ne treba zadirati u granice između Srbije i Kosova i da je stav Nemačke po pitanju promene granica nepromenjen.

Jedini zadatak za pregovaračkim stolom između Srbije i Kosova ostaje sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum za obe strane, rekao je nemački poslanik i dodao da bi Nemačka u koordinaciji sa evropskim partnerima trebalo da igra ključnu ulogu u procesu dijaloga.

Kako komentarišete stav visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đuzepa Borelja koji je izrekao u intervjuu pre dva dana, da nije protiv promene granice između Srbije i Kosova ako se obe strane slože sa tim?

Nisam upoznat sa intervjuom gospodina Borelja. U bilo kojoj situaciji, naš stav ostaje nepromenjen. Ne dirati granice između Srbije i Kosova. Niko ne bi trebalo da živi u iluziji da Nemačka po ovom pitanju može da promeni promeni svoj stav. To se neće dogoditi. Jasno je da je javno iznošenje takve ideje suprotno interesima mira i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. Takođe nije korisno povremeno izbacivati stare ili nove ideje u javnu raspravu. Fokusiranje na proces normalizacije u svrhu pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma ostaje zadatak za stolom.

Da li smatrate da Nemačka treba da igra ključnu ulogu u posredovanju u dijalogu između Srbije i Kosova?

Kao i ranije, Nemačka ostaje posvećena procesu pridruživanja EU Zapadnog  Balkana uopšte i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Slažem se da bi Nemačka, uvek u uskoj koordinaciji sa evropskim partnerima, trebalo da preuzme vodeću ulogu u dijalogu.

Kako vidite ulogu specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa Ričarda Grenela u dijalogu između Srbije i Kosova, iz ugla vaše funkcije, koordinatora prekoatlantske saradnje u Vladi Nemačke?

Sjedinjene Države su bliski i prijateljski saveznici Nemačke i Kosova. I Nemačka i Sjedinjene Države pripadaju zemljama koje su među prvima priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Česta je razmena iskustava, ideja i političkih pristupa između SAD i Nemačke u vezi sa zapadnim Balkanom. Sjedinjene Države svakako razumeju da je integracija i prihvatanje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od presudnog značaja i istinsko evropsko pitanje. Samo Evropska unija može pomoći u prevazilaženju političkih i istorijskih izazova i otvoriti put za članstvo u Evropskoj uniji.

Pre dva dana, kao izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, pozvali ste političke lidere na Kosovu na političku odgovornost i poštovanje reda i zakona, nakon što je Ustavni sud suspendovao dekret predsednika Kosova do 29. maja za novog mandatara. Da li mislite da će Kosovo prevazići ovaj institucionalni zastoj i biti spremno za početak dijaloga sa Srbijom?

Trenutna politička i ustavna kriza na Kosovu dolazi u vreme kada je svet teško pogodila globalna pandemija, što je rezultiralo velikim teškoćama za građane male, siromašne, ali ponosne zemlje. I dalje sam uveren da će politički akteri razumeti signale i biti vođeni razumom i odgovornošću. Na ulicama ili u parlamentu ne bi trebalo da bude nereda, kao što je ranije bilo. Ljudi imaju problema i potrebna im je perspektiva za izlaz iz tri krize, kojima će upravljati oni na vodećim pozicijama u zemlji.

Juče je održan Zagrebački samit za zapadni Balkan, a jedno od pitanja sa kojima se građani Kosova i dalje suočavaju je pitanje vizna liberalizacija. Mislite li da Evropska unija treba konačno da pristane da da zeleno svetlo Kosovu i ukine vizni režim?

Vizna liberalizacija kasni. Sramno je što Evropska unija nije postupila u tom kontekstu. Ne može biti dodatnog opravdanja od strane određenih država članica EU što ne želimo u potpunosti da pokažemo svoju kredibilnost. Ali, takođe znam da postoji mnogo dobre volje da se konačno omogući slobodno kretanje građanima Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.