Belgijski Caritas spreman da pomogne župskim i podgorskim farmerima

Juče je u prostorijama Demokratske stranke Bošjaka (DSB) u Prizrenu, predsjednik te stranke i zastupnik u Kosovskom paralmentu, Rasim Demiri,  održao sastanak sa farmerima iz bosnjačke zajednice i zvaničnika belgijskog Caritas-a na kojem je istaknut značaj uzgoja sitne i krupne stoke i bavljenja poljoprivredom u Župi i Podgoru.

Predsjednik DSB-a Demiri je prisutne farmere upoznao sa postojećim grantovima Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj, te i o zainteresiranosti Norveške ambasade u Prištini o njenoj posvećenosti da pomogne razvoju stočarstva i poljoprivrede u Župi i Podgoru.

“Ministarstrvo poljoprivrede i ruralni razvoj nema posebne prednosti  za manjinske zajednice, kada su u pitanju benificije ili grantovi. Konkursi se otvaraju za sve zajednice podjednako. Bezobzira što je kod farmera iz bošnjačke zajednice bilo interesa za uzgoj sitne stoke, do sada nije bilo grantova za ovu djelatnost”, kazao je Demiri i dodao da će od ove godine početi sa dodjeljivanjem grantova za tov i uzgoj sitne stoke na farmama u Župi i Podgoru.

Avdo Šabani, predsjendik Udruženja župskih farmera je istako da svako ima prava da iplicira u dodjeli grantova i  subvencija, da registrira svoj biznis  i da uzme registarske brojeve.
“Za neke grantove u oblasti pospješivanja proizvodnje mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa, posljednji rok za aplikaciranje je 28. februar”, kazao je on

Driton Sahatqiu, zvaničnik  belgijskog Caritas-a je izrazio zahvalnost učešću velikog broja farmera i podvukao da je spreman da pomogne u poboljšanju rada župskih i podgorskih farmera, na obuci i treninzima svih članova farmera i induvidualaca u ovom biznisu.

“Onaj koji želi da profitira mora da prođe naše treninge”, kazao je Sahatqiu i dodao da je  posredstvom belgijskog Caritasa na Kosovu došla značajna pomoć, od obuke indvidualaca, pa do doniranja krupne stoke i pčelinjih društava za pospješivanje razvoja pčelarstva.

Prisutni  farmeri nisi krili svoje zadovoljstvo posvečenosti belgijskog Caritas-a da pomogne u njihovim naporima u proizvodnji mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa i  meda.

“Bojim se da se sve ovo  ne završi samo na treninzima”, kazao je Faik Aziri, član Udruženja farmera  “Kopana voda” iz Novog Sela.

Raif Kasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.