‘Beogradska vlast radi na razjedinjavanju Bošnjaka i favorizovanju anti-muftijne frakcije’

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) nalazi za shodno da u ovom trenutku sumira manjinsko pitanje u Srbiji skrećući pažnju javnosti na sledeće činjenice:

Potencijalni bezbjedonosni rizici u regionu potiču iz zahtjeva Srbije da se obezbjedi srpska teritorijalna autonomija na Kosovu. Osim zahtjeva za teritorijalnom autonomijom Mađara u Vojvodini, i Albanci s juga Srbije, iz Preševska doline (9. marta 2013, Deklaracija svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa), i Bošnjaci u Sandžaku (14. marta 2013, inicijator: Bošnjačka demokratska zajednica) izražavaju isti zahtjev. Svi ovi zahtjevi se pozivaju na princip reciprociteta sa srpskom teritorijalnom autonomijom na Kosovu.

I dalje postoje suštinske razlike u obimu i kvalitetu uživanja manjinskih prava između Vojvodine i Srbije.
U Vojvodini se, generalno gledajući, poštuju prava Mađara, Slovaka, Hrvata, Rumuna, Rusina, Bunjevaca, Makedonaca, Ukrajinaca, Njemaca i ostalih manjina u obrazovnoj, medijskoj, kulturnoj i religijskoj sferi. Nasuprot tome, u centralnoj Srbiji tek se počinje sa uvođenjem nastave na rumunskom (za pripadnike vlaške manjine) i bosanskom jeziku (april 2013). Sporno i dalje ostaje pitanje Rumunske pravoslavne crkve, koja je i dalje izložena diskriminaciji. Takođe, beogradska vlast i dalje radi na podvajanju unutar bošnjačke zajednice i favorizovanju anti-zukorlićeve frakcije.

Karakteristično za Vojvodinu u periodu decembar 2012 – mart 2013 jesu, međutim, antimađarski incidenti u Temerinu, Bečeju, Novom Sadu, Srbobranu i Subotici. Kao odgovor na ove incidente 16. februara 2013. postignut je dogovor ministra policije, g. Dačića i predsednika Skupštine AP Vojvodine, g. Pásztora da se u opštinama u kojima je dolazilo do međunacionalnih incidenata angažuju, po potrebi, i pripadnici Žandarmerije i da se pojača policijska kontrola u sredinama u kojima je povećan broj krivičnih dela radi očuvanja lične i imovinske bezbjednosti građana.

Ono što je novo na manjinskoj sceni Vojvodine jeste radikalizacija mađarske strane:
1. Neonacisti iz većinski mađarskih mjesta Sente i Ade odlazili su u naznačenom periodu u Temerin i tamo izazivali antisrpske incidente.
2. Mađarska ultradesničarska, antisemitska stranka Jobbik osnovala je 2. marta 2013. u Subotici svoju podružnicu za Vojvodinu, na čijem je čelu nastavnik iz Sente Győri Endre.
3. Na skupu mađarskih vođa iz Vojvodine, Rumunije i Slovačke u Martelju (Mártély) u Mađarskoj, 23. marta 2013, čelnik najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), g. Pásztor se po prvi put založio za mađarsku teritorijalnu autonomiju u Vojvodini. Takav zahtjev SVM nije do sada iznosio u vojvođanskoj javnosti, već su se za njega zalagale ostale mađarske stranke: Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Građanski savez Mađara i Pokret mađarske nade.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.