Bez klime i ventilatora: Ovim trikom za nekoliko minuta rashladite kuću

Postoji nešto jednostavno i već provereno za rashlađivanje umesto popularnih uređaja.

Letnje vrućine mogu biti nepodnošljive, a težak, vreo vazduh često može pokvariti raspoloženje i ostaviti nas iscrpljenima. U takvim uslovima promaja često nije dovoljna da nam pruži olakšanje, pa posežemo za klima uređajima i ventilatorima.

Mnogi klimu izbegavaju zbog glavobolje i prehlade, pa je dobro znati da postoji jednostavan i prirodan način da se sobe rashlade i učine prijatnijima za boravak.

Drevni indijski trik

To je drevni trik za hlađenje koji se u Indiji koristi vekovima. Ovaj metod, iako prilagođen savremenim uslovima, i dalje je izuzetno efikasan. U najtoplijim danima Indijci na vrata i prozore stavljaju zavese od vetivera, lokalne biljke poznate po svojim rashladnim svojstvima. Tkanina bi se zatim poprskala vodom, pretvarajući topli i suv vazduh spolja u hladan i vlažan vazduh u kući.

Savremena adaptacija

Danas je ova tradicija opstala, ali umesto zavesa od vetivera koriste se debele, neprozirne zavese koje blokiraju svetlost. Ove zavese se prskaju čistom, hladnom vodom, čime se postiže sličan efekat hlađenja kao kod staromodne metode. Na ovaj način vazduh u prostoriji postaje prijatno hladan i vlažan, pružajući osveženje bez potrebe za klima uređajem.

Ovaj jednostavan trik se lako može primeniti u svakom domu i nudi prirodno i ekonomično rešenje za borbu protiv letnjih vrućina.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.