Bolesti srca rjeđe pogađaju ljubitelje ribe

Sredovječne i starije osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, u manjoj su mjeri izložene razvoju faktora rizika za bolesti srca, dijabetes i moždani udar. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja koji ipak nisu otkrili je li prehrana bogata ribom sama po sebi jedini razlog koristi za zdravlje.

Naučnici tvrde da najnoviji rezultati idu u prilog dosadašnjim studijama koje su pokazale da omega-3 masne kiseline – pronađene u masnoj ribi kao što su losos, skuša i tuna – mogu imati značajnu korist za srce.

Tako su klinička ispitivanja pokazala da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti trigliceride (vrsta masnoće u krvi). Osim toga, riblje ulje kao dodatak prehrani može pomoći u smanjivanju krvnog pritiska i rizika od smrti kod osoba s utvrđenim bolestima srca.

Rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je učestvovalo 3.500 ljudi jasno je pokazalo da učesnici koji su svakodnevno konzumirali porciju ribe, imali su 57 posto manje izglede za razvoj metaboličkog sindroma od pojedinaca koji su jeli ribu manje od jednom sedmično.

Osim redovne konzumacije ribe, rizik od metaboličkog sindroma smanjuju i drugi faktori, poput zdrave tjelesne težine, nepušenja, redovne vježbe i uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, vlaknima i dobrim nezasićenim mastima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.