Bošnjaci uznemireni: Četnici pucali u pravcu džamije!

U nedjelju, naime, pred samu zoru, selom se provezao crni “golf 2” iz kojeg se šenlučilo i puštala četnička muzika. Uz obavezno “turiranje” i škripu kočnica “golf” se zaustavljao tačno ispred kuća u kojima žene žive same, što je u njima izazvalo veliki strah.

Da bi upotpunili nacionalistički ugođaj, ljudi iz “golfa” pucali su u tablu na ulazu u Večiće koja je, slučajno ili ne, okrenuta baš u pravcu džamije! Sve ovo mještanima Večića govori da su u pitanju “komšije Srbi” koji dobro poznaju ovaj kraj.

Dvadesettrogodišnji Adnes Botić, jedan od prvih povratnika u Večiće, selo koje nakon rata još nje dobilo telefone ni rasvjetu, kaže da je odnos lokalne policije prema Bošnjacima skoro skandalozan te da je tu zbog svega život postao nemoguć.

On i mještani Ramo Kovačić, Anid Hibić i Džemal Jakšić posebno su ogorčeni na komandira policije u Kotor-Varoši Samira Skopljaka, kojeg jučer nismo zatekli na radnom mjestu, jer je slavio Vaskrs. Za Skopljaka kažu da je tokom etničkog čišćenja Bošnjaka ovog kraja bio na strani Srba kao vojni kapetan.

Ovo je dvadeseti put da smo zvali policiju i sada su prvi put došli, ali poslije tri sata. Obavili su uviđaj i produžili dalje. Stalne su provokacije, u subotu je stajala patrola ispred crkve, a 200 metara od njih su pucali iz automatske puške, i oni ništa – ogorčeno govori Botić.

Hibić naglašava da kotorvaroški policajci nikada nisu reagirali kako treba te da im se, umjesto toga, čak smiju u lice.

Bizarna kvalifikacija

Portparol CJB Banja Luka Igor Šukalo rekao je jučer za “Avaz” da su mu u PS Kotor-Varoš kazali da je tek riječ o krivičnom djelu oštećenja tuđe stvari (!?), uprkos četničkom šenlučenju i novim dokazima o iživljavanju nad Bošnjacima.

Izvor: Dnevni Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.