Bošnjačke institucije tri države potpisuju Deklaraciju

“Deklaraciju će 24.marta, posle zajedničke sednice u Novom Pazaru, potpisati predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji,”, navodi se u saopštenju BNV.

Kako se navodi u nacrtu Deklaracije, Bošnjaci su sa svojim nacionalnim identitetom autohton, starosedelački narod na prostoru Sandžaka/Srbije i Crne Gore i deo bošnjačkog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine.

“Strane potpisnice podržavaju integritet i suverenitet Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, osuđuju agresiju i zločin genocida nad bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini i na tim osnovama uređenje i izgradnju posebnog paradržavnog entiteta u njoj, zalažući se za princip reciprociteta položaja i prava Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini”, navodi se u ovom dokumentu.

Kako je danas najavljeno iz sedišta BNV u Novom Pazaru, predstavnici tri bošnjačke institucije će pozvati sve legitimne predstavnike bošnjačkog naroda u institucijama sistema u trima državama na postizanje bošnjačkog nacionalnog konsenzusa i zajedništva u pitanjima i oblastima od zajedničkog interesa.

Ovom Deklaracijom potpisnici dokumenta “izražavaju i snažno protivljenje pokušajima klerikalizacije Bošnjaka na Balkanu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.