Borba protiv terorizma je dio naše strategije

Uvodno obraćanje na početku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju održao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, koji je istakao da je međunarodna zbilja natjerala Tursku na proaktivnu ulogu u rješavanju globalnih problema.

Davutoglu, koji zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton predsjedava ovim tijelom, istakao je da su turski napori očuvanja mira u nestabilnoj regiji pokazatelj činjenice da Republika Turska vodi odgovornu vanjsku politiku.

„Turska nikada nije bježala od uključivanja u rješavanje problema i obezbjeđenje mira i stabilnosti u regiji i šire. Borba protiv terorizma je samo jedan dio strategije. Činjenica da dugi niz godina vodimo borbu protiv terorizma i da je to slučaj i danas nas je dovela među najistaknutije zemlje koje najviše doprinose globalnoj borbi protiv ovog problema. Moja funkcija u ovom tijelu jedan je od pokazatelja“, poručio je Davutoglu.

Davutoglu je obećao da će Republika Turska i dalje nastaviti doprinositi globalnoj borbi protiv terorizma i da će nastaviti sa finansijkom podrškom projektima u tom smijeru.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook