Borovnice štite gene od oštećenja

Šumsko voće je najukusnije i najhranjivije kada se jede sirovo i svježe ubrano. Budući da se brzo kvari mnogi ih spremaju u zamrzivače, prave džemove i sokove. Borovnice su se pokazale posebno korisne za zdravlje.

Talijanski stručnjaci su proveli istraživanje na 10 ispitanika koji su konzumirali 300 mg borovnica ili želea. Naime, naučnici iz Milana su htjeli istražiti poveznicu između borovnica, bogatih polifenolima poput antocijana i flavanola (antioksidansi), te njihovih utjecaja na gene i vaskularno zdravlje, objavljeno je u online časopisu Nutrition Research.

Uzeti su uzorci krvi 1, 2 i 24 sata nakon unosa kako bi se pratio antioksidativni učinak borovnica u organizmu. Nakon 1 sata uočeno je smanjeno oštećenje genetskog materijala za 18% u odnosu na ispitanike koji su uzimali žele, no, nikakvih razlika nije bilo nakon 2 ili 24 sata. Do smanjenog oštećenja genetskog materijala došlo je upravo zbog snažnih antioksidativnih svojstva borovnice koja time spriječava oštećenje stanica slobodnim radikalima. Studija nije pokazala nikakve promjene na vaskularno zdravlje unosom borovnica ili želea.

Naučnici su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja o utjecaju borovnica na vaskularno zdravlje kako bi se u potpunosti razumio učinak borovnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.