Bosanski “doktor smrti” krije se u Novom Sadu(VIDEO/FOTO)

Da su tvrdnje pošiljaoca pisma tačne, potvrdio nam je sam Kornjača, koji se javio na naš poziv upućen na telefonski broj predstavništva “Vitafona” u Novom Sadu! Uz konstataciju da ga ne zanima kako smo ga pronašli, Kornjača je rekao i da ne zna da ga u BiH traže zbog zločina, a da zna, kaže, ne bi se odazvao.

Manite se potjernica. BiH me ne zanima, otišao sam iz nje prije šest godina i ne mislim se vraćati. Danas sam ovdje, sutra ću možda biti negdje drugo, o čemu trenutno i razmišljam – kaže Kornjača, nagovještavajući da bi uskoro mogao ponovo promijeniti adresu, odnosno pobjeći!!!
 
Na naš komentar da djela ratnog zločina ne zastarijevaju i da ga bijeg neće spasiti od odgovornosti ako BiH i Srbija potpišu sporazum o procesuiranju svojih državljana za ratne zločine, Kornjača nije krio optimizam da se to, ipak, neće dogoditi.

I taj sporazum danas jeste, sutra nije. To ne mora ništa značiti, jer preko noći se svašta može promijeniti – tajanstveno kaže Kornjača, ne želeći pojasniti o čemu se radi.

Iako se smatra glavnim ideologom zla koje je Čajniče, poput mnogih drugih gradova, zadesilo 1992. godine, on i dalje negira da je učestvovao u zločinima.

Logor Mostina

Tvrdi da ne zna detalje o ubistvima u logoru Mostina, u kojem je u dva navrata 1992. godine ubijeno više od 150 Bošnjaka, ali, za razliku od prije 20 godina, kada je u ovom slučaju izjavljivao da su “muslimani pobili muslimane”, danas je promijenio mišljenje.

Za ta ubistva bio je osumnjičen Velja Tadić, koji je kasnije stradao u nekim sukobima. Ja nisam bio sudionik tih događaja. To mjesto je bilo pod jurisdikcijom MUP-a, oni su ga obezbjeđivali i ti ljudi su svjedoci, oni sigurno sve znaju – riječi su kojima se pokušava opravdati alfa i omega ratnog Čajniča.

pismoanonim

U međuvremenu, “Avazu” je potvrđeno u Tužilaštvu BiH da istraga protiv Kornjače, kojeg je tek 2004. godine s pozicije načelnika smijenio visoki predstavnik, još traje te da je potjernicu za njim raspisao Sud BiH. Kada bude uhapšen, Kornjača će se pridružiti bratu Milunu te ratnim prijateljima Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, kojima se pred Sudom BiH već sudi za zločine u Čajniču.

Lična i automobil

Kornjača nam je potvrdio da posjeduje CIPS-ovu ličnu kartu te da je tačno da vozi automobil bh. registarskih oznaka. Kako nam je otkrio autor pisma, riječ je o crvenom “renaultu” oznaka 437-M-395.

Izvor: Dnevni Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.