Boza: Devet hiljada godina staro, a još uvijek veoma traženo piće

Ovo tradicionalno piće je naročito popularno u zimskom dobu, kada osim topline i energije donosi i obilje korisnih prehrambenih sastojaka, poput vitamina B-kompleksa (B1, B2, B3, B6 i B12).
 
Prvu bozu od kukuruza su spravili turkmenski doseljenici, još u VI stoljeću prije nove ere. Nakon dolaska iz Centralne Azije, koristili su je i kao piće i kao jelo, a tokom historije je postala neizostavna karika njihove kulture.
 
Iako može poslužiti i kao antiseptik, boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportaše, trudnice, porodilje, smanjivanje stresa i opuštanje, pa čak i za osobe koje su oboljele od kolere ili pate od gojaznosti.
 
Uz objašnjenje da se u bozu miješa pšenica, lomljena pšenica, riža ili kukuruz – zavisno od regije, vlasnik najpoznatijeg brenda boze “Vefa Bozacisi” – Sadik Vefa, kazao je da održava porodičnu tradiciju i izvorni recept koji je naslijedio od njegovog pra-pradjeda hadži-Sadik Beya, čija boza je bila omiljena građanima Istanbula.
 
“Hadži-Sadik Bey je pripremao njegovu specijalnu, tamnu bozu, u podrumu porodične kuće, a zatim je u burencetu, onako svježu, na leđima iznosio i prodavao na ulicama Sultanahmeta, Sulejmanije i Beyazita… Nakon šest godina, odlučio se otvoriti vlastitu prodavnicu u historijskom distriktu Vefa, što je bila i prva specijalizirana prodavnica za bozu. Sve od tog vakta, pa do danas, ‘Vefa Bozacisi’ se poslužuje ljubiteljima boze bez ikakvih izmjena u kvalitetu, sirovinama ili načinu spravljanja,” kazao je Sadik Vefa u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency. Boza je, kako Vefa kaže i prirodno energetsko piće koja je prednost i šansa ne samo za Turke, nego i za cijeli svijet, jer za njom vlada stalna potražnja.
 
– Turisti iz Japana i Koreje su najveći ljubitelji boze –
 
Turisti takođe posjećuju ovo kultno mjesto, kako bi probali bozu i “velikim se čudom čude kako je očuvan ovaj okus, u njegovoj izvornoj formi,” kazao je Vefa i dodao da u njemu naročito uživaju Japanci i Koreanci.
 
“Turisti iz Evrope radije ‘jedu’ bozu kašikom, a često stave i malo pržene leblebije po vrhu,” kaže Sadik.
 
Turistički vodiči često navraćaju svoje grupe na ovo mjesto, čak i tokom ljeta, kako bi probali bozu. Osim u danima žalosti, ova je prodavnica uvijek otvorena za ljubitelje boze.
 
Na pitanje da li bi otvorili prodavnice u inostranstvu i promovirali tradicionalno tursko piće, članovi porodice Vefa kažu da su mnogi Turci nastanjeni u Njemačkoj po nekoliko puta zatražili otkup franšize.
 
“Potrudićemo se da omogućimo otvaranje podružnica u nekoliko regija, u predstojećim godinama. Naša distribucija po Turskoj obuhvata Ankaru, Adapazar, Duzce, Yalovu i Eskišehir, ali nam je cilj proširiti je. Osim toga, mnogo zahtjeva dolazi iz Njemačke, od građana turskog porijekla. Ispunićemo i njihove zahtjeve. Moramo potražnju zadovoljiti na određen način,” rekao je Vefa.
 
Najprije je cilj omogućiti franšize u Njemačkoj i Austriji, gdje živi veliki broj Turaka, a zatim proširiti posao i na zemlje u nešto hladnijem pojasu.
 
Međutim, sve je uslovljeno radom u punom kapacitetu, kaže vlasnik “Vefa Bozacisi” i dodaje da će se najprije potruditi da osigura dovoljnu proizvodnju i kapacitet.
 
Sadik je podsjetio da se boza pravila i u doba Osmanskog carstva, tokom pohoda i putovanja njegovih vojnika, kojima je davala snagu i energiju. Porodica Vefa je očuvala bozu, do danas, zbog čega ona predstavlja ne samo porodično, nego i kulturno naslijeđe.
 
“Naš slogan, upućen našim kupcima, glasi: Godine su mnoge iza nas, ali nas nikada nisu učinile starima. To je očigledno i kada se pogleda prag naše kuće, star 138 godine,” s ponosom dodaje Sadik.
 
– Kako se pravi boza? –
 
Iako su raznovrsni sastojci koji mogu poslužiti kao osnova za pravljenje boze, Vefa Bozacisi se već 138 godina pravi od kukuruza sorte ‘semolina’. Najprije se u kamenom žrvnju samelje sićušna “spica” koja raste u istočnim i centralnim dijelovima Anadolije.
 
Zatim se žitarica odvoji od njene ljuske (pljeve) i izdvoji se semolina, koja se kuha. Nakon što se iz kuhanja izdvoji debeli sloj kaše, potapa se u vodu i filtrira. Odvaja se dio potreban za dnevnu upotrebu i zasladi sa tek 20 posto šećera. Konačno, ta se smjesa fermentira, a potom poslužuje ljubiteljima boze.
 
Od oca do sina, “Vefa Bozacisi” je prva prodavnica u historiju u kojoj se boza prodaje već 138 godina, u istanbulskom Vefa distriktu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.