Bujanovac: Protest i bojkot izbora?

“Jučerašnja akcija srpske Žandarmerije nastavak je državnog terora, koji se sprovodi nad Albancima u Bujanovcu i Preševu od 1990“, bila je prva rečenica kojom se novinarima juče u Bujanovcu obratio narodni poslanik Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje, inače najjače partije Albanaca na jugu Srbije.

On je rekao i da će Albanci pažljivo proučiti novonastalu situaciju, da neće dozvoliti da budu isprovocirani, tražeći ujedno od srpske vlade da se izjasni da li ona stoji iza akcije koju je organizovao srpski ministar policije Ivica Dačić.

Šaip Kamberi, predsjednik opštine Bujanovac, koji je sazvao konferenciju za novinare, rekao je da je jučerašnja akcija Žandarmerije novi pokušaj Ivice Dačića da u tom djelu Srbije uvede vanredno stanje i da nikada nije ni jedan sud iz Srbije uspio da dokaže da u Bujanovcu i Preševu postoji organizovani terorizam.

“Imali smo slučaj 2009, kada je policija upala kod sela Lučane. Tada je izvedeno nekoliko spektakularnih akcija s ciljem da se uhvate albanski teroristi. I ne samo tada, bilo je još takvih akcija ali nikada ni jedan srpski sud nije uspio da dokaže da ovdje postoji organizovani terorizam ili da su Albanci zainteresovani za nasilje“, kazao je on.

Kamberi je rekao i da je Dačić teško oštetio Partiju za demokratsko djelovanje jer su pripadnici Žandarmerije juče uhvatili i prebili njihovog visokog funkcioinera Izeta Ćazimija.

“Katastrofalno je po pravdu, ali svjesni smo da je ovakva pravda koju nudi Vukčević, kao specijalni tužilac, i Ivica Dačić, kao ministar policije, selektivna. Katastrofalno je da se upada u tuđe kuće a da se pri tom ne pokaže nalog“, dodao je Kamberi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.