Četvrta titula za Đokovića na Australian Openu

Pobjednik prvog Grand Slama sezone je prvi teniser svijeta, Novak Đoković. On je sa 3:1 (6:7, 7:6, 6:4, 6:2) u setovima savladao Britanca Andyja Murraya.

I jedan i drugi teniser su na samom otvaranju meča izvrsno servirali tako da se činilo da nijedan neće doći do breaka. Ipak, Britanac je nešto lakše osvajao gameove, a Novak je sredinom prvog seta već prikupio veći broj neiznuđenih grešaka.

Đoković je u šestom gameu došao do četiri break lopte, ali je sjajni Murray uspio sve da ih spasi i izjednačio na 3:3. Prvi set odlučen je tie-breakom. Murray je lako poveo sa 4:0 i tu se već moglo vidjeti da će prvi set pripasti Britancu (7:2).

U drugom setu, Murray je igrao sigurno. Poveo je sa 1:0 te je imao priliku za break u narednom gameu. Ipak, Đoković se u tom trenutku probudio te mu je odbranio sve tri break lopte. I u drugom setu se otišlo do tie-breaka budući da su i jedan i drugi teniser sigurno osvajali svoje servis gameove. Ovoga puta uspješniji je bio prvi reket svijeta sa 7:3.

U pauzi između drugog i trećeg seta, Murray je zatražio ljekarsku pomoć zbog otvorenih rana na stopalu. Nakon intervencije ljekara, obojica su se vratili na teren te su zaigrali jako dobro i sigurno. Osvajali su svoje servis gemove, a činilo da do njih nešto lakše dolazi srbijanski teniser.

U osmom setu Đoković ipak dolazi do breaka. Poveo je sa 40-0, a Murray je uspio spasiti dvije break lopte. Ipak treću nije mogao. Srbijanski teniser sjajnom igrom dolazi do prednosti od 5:3 u gameovima te je došao do prilike da u narednom servis gameu dođe do vodstva u setovima. Tu priliku prvi reket svijeta nije propustio.

U četvrtom setu, oba tenisera su prve servis gameove osvojili, ali je već u trećem Novak Đoković uspio doći do breaka i napraviti veliki prednost uoči nastavka susreta. Đoković je potom poveo sa 3:1, a potom je uspio doći i do novog breaka za 4:1 u gameovima. Đoković je uspio mirno susret privesti kraju i ući u historiju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana