Čovjek koji je odao najviše tajni SAD-a

Američka vlada planira pozvati 141 svjedoka na suđenje Bradleyju Manningu, uključujući i 15 njih koji će posvjedočiti da su informacije koje je objavio WikiLeaks, zahvaljujući optuženom, načinile štetu američkim nacionalnim interesima.

Američki mediji prenose kako tužilaštvo ima planove gigantskih razmjera u smislu obima materijala i broja svjedoka, kako bi dokazali da je Bradley neprijatelj američkih interesa. Suđenje treba početi 3. juna.

Na suđenju će se pojaviti četiri svjedoka, potpuno anonimno i iza zatvorenih vrata će pričati o onome što znaju, a sa njima će biti samo sudija, optuženi i tužitelj. Jedan od njih će vjerovatno biti pripadnik američke vojne jedinice Navy Seal, koji je bio uključen u ubistvo Osame bin Ladena.

Osim toga, 33 svjedoka će govoriti o osjetljivim ili tajnim informacijama i zbog toga će njihovo svjedočenje biti održano na djelomično zatvorenim sjednicama.

Bradley Manning je optužen da je odgovoran za najveće curenje državnih tajni u historiji SAD-a, a svijet je za njih saznao preko WikiLeaksa. Uhapšen je u Iraku 2010. godine i od tada je u zatvoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.