Crna Gora odgovorila Srbiji: Ne želimo nikad više da bijemo tuđe bitke

Vojni izaslanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović, je učestvovao na obilježavanju Dana pobjede, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako su kazali iz tog vladinog resora, Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja “bilo čije pobjede ili poraze, niti stradanja bilo kog naroda, kako se to zlonamjerno želi insinuirati”.

“Ta retorika i smještanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih, ne priliči dvadasetim godinama ovog vijeka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU”, navodi se u saopštenju.

Oni poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije.

“Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku, i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti”, poručili su.

Takav odnos, kako su kazali, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO.

“Ovo je pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj. Sve drugo su najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći”, zaključuju uz ministarstva.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana