CRNA GORA SE PRIPREMA ZA NOVU LJETNU TURISTIČKU SEZONU: Evo i koja će pravila za turiste biti uvedena…

Svi se pitamo da li ćemo i kako ove godine ljetovati. Nošenje maski i rukavica kao i socijalna distanca su nešto na šta ćemo morati da obratimo pažnju i u periodu koji nam slijedi, te se postavlja pitanje da li ćemo, ukoliko se granice i otvore, moći zaista da se opustimo na odmoru.

Kakav je plan za ljetnju sezonu u Crnoj Gori i da li će granice biti otvorene ispričao je državni sekretar u ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

“Siguran sam da će granice biti otvorene. Mi smo ponosni na ono što je, kada je ova pandemija u pitanju, uradio naš Institut za javno zdravlje. Već više od sedam dana nemamo nijedan registrovan novi slučaj. Nadamo se da će polako početi da se otvaraju granice, to je pravac u kojem idemo, da se uspostavlja saobraćaj prvo u okviru Crne Gore, a potom i međunarodni saobraćaj. Kada – o tome će odlučiti epidemiolozi, ne turistički radnici”, rekao je Davidović za TV Prva.

On je kazao i da je 18. maj datum za koji je planirano otvaranje svih ugostiteljskih objekata, “u skladu sa tri stadijuma laganog popuštanja svih ograničenja koja su uvedena u prethodnom periodu” i iskazao nadu da će ljetnje sezone ipak biti.

“To će svakako biti jedan novi vid turizma, ta fraza kontrolisanog turizma se već odomaćila, ali se nadamo da će sezone turističke biti. Vjerujem da ćemo se svi lako na to privići jer nam je svima cilj zaštita zdravlja, kako zaposlenih u turizmu tako i turista”, istakao je Davidović.

Premda je i dalje sve neizvjesno i rano za velike prognoze, neki modeli koji će se primenjivati već su poznati.

“Svjedoci smo da pandemija popušta u nekim državama Evrope tako da verujemo da će veći dio tržišta i biti otvoren. Ipak, ako znamo da negdje postoji žarište, bilo bi neprirodno da se uspostavi saobraćaj sa tom državom. Početkom ove sedmice je bio sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije tako da su oni sebi dali tridesetak dana da vide na koji način će putovanja biti omogućena”, objasnio je on.

Što se tiče zdravstvenih pasoša o kojima je bilo riječi da će biti potrebni ukoliko se krene na putovanje, Davidović kaže da je i za to još rano, ali ističe da “kao što se svi zajedno borimo protiv pandemije, tako ćemo i u tim situacijama zauzimati zajednički stav i da će to biti zajednički poduhvat svih država i turističke privrede u svakoj državi”.

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem, a uz kupaći kostim nosit ćemo i maske i rukavice – da li je to ovogodišnji scenario za boravak na plaži?

“Svi se navikavamo na taj novi momenat socijalne distance i to će verovatno da traje još neko vrijeme. U otprilike 16 kvadratnih metara moći će da budu dvije ležaljke, ali ako, pak, dođe višečlana porodica, onda je situacija drugačija. Sigurno će se ići na dezinfekciju ležaljki na dnevnom nivou, a već se radi analiza koje su to supstance koje bi osigurale najveći stepen sigurnosti”, zaključuje Davidović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.