Crnogorski intelektualci oštro kritizirali predloženi kabinet Zdravka Krivokapića

Dan prije nego što će mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić službeno predstaviti svoj kabinet, 150 intelektualaca i kulturnih radnika iz Crne Gore uputilo mu je u četvrtak otvoreno pismo u kojem kritiziraju buduću vladu, prenosi Hina.

Potpisnici otvorenog pisma navode da je činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva, te da je njezin utjecaj na formiranje vlade jasan i zbog nekih kadrovskih rješenja. U pismu tvrde i da je buduća vlada sve osim, kako je najavljena, vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska.

„Vlada mandatara Zdravka Krivokapića koja je najavljena kao vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska i prije nego što je konstituirana pokazuje besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca”, piše u otvorenom pismu.

Zdravko Krivokapić u petak u podne predstavit će kandidate za ministre u vladi koja bi trebala biti izabrana na sjednici crnogorskog parlamenta 2. decembra.

Kako je ranije objavljeno u vladi neće biti političara, već oni ljudi koje Krivokapić smatra stručnima u njihovim područjima, i koji su uglavnom bliski SPC-u.

Jedini političar koji bi mogao ući u vladu, ako dobije podršku ostalih koalicijskih partnera je Dritan Abazović, kojeg Krivokapić planira za jedinog potpredsjednika vlade i ministra odbrane.

Mandatar je predvodio koaliciju Za budućnost Crne Gore, ali se u međuvremenu distancirao od Demokratskog fronta (DF) koji je bio okosnica te koalicije.

Lideri tog saveza Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević sa jedne strane i mandatar sa druge su u međuvremenu razmijenili niz teških optužbi nakon što je Krivokapić saopštio da oni za njega nisu prihvatljivi da budu u novoj vladi, prenijela je Beta.

Najspornija je kandidatura Vesne Bratić

Za veći dio crnogorske javnosti, najspornija je kandidatura Vesne Bratić, vanredne profesorice filozofskog fakulteta u Nikšiću, za ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Zbog stavova Vesne Bratić na društvenim mrežama njenoj kandidaturi usprotivio se veliki dio crnogorske javnosti.

Ona je na društvenim mrežama napisala da je hrvatski kolumnist i pisac Boris Dežulović – “đubre ustaško”, nema lijepih riječi ni za Crnogorce, a sebe smatra “srpskom nacionalisticom”.

Još uvijek nije poznato ko će biti ministar unutrašnjih poslova nakon što je Nikola Terzić, kojeg je Krivokapić bio predložio, odustao od kandidature.

Mandatar Krivokapić je prvobitno najavio vladu od 12 eksperata, ali je prijedlogom da i Abazović bude ministar, prekršio taj princip, što je i priznao rekavši da je „imenovanje lidera GP URA bilo neprincipijelno, ali ne bismo ni govorili o vladi da nije bio Dritana Abazovića“.

Podršku ovoj vladi najavile su sve stranke koje čine novu većinu u crnogorskom parlamentu iako je većina čelnika razočarana u Krivokapićev izbor budućih ministara i javno ga kritizira.

Na parlamentarnim izborima održanim 30. augusta Demokratska partija socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića prvi put je nakon tri desetljeća izgubila izbore i prešla u opoziciju.

Novu vlast čine prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, formirana pod utjecajem SPC-a, a na čijem je čelu mandatar Zdravko Krivokapić i dvije građanske koalicije „Mir je naša nacija“ – Alekse Bečića, aktuelnog predsjednika parlamenta i „Crno na bijelo“ – Dritana Abazovića.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook