Crvene kapilarne izrasline na koži

Radi se o nepravilno omeđenom crvenkastom ili ljubičastom vaskularnom poremećaju lokaliziranom na licu, građenom od dermalnih krvnih sudova. Nalazi se najčešće na obrazima, vratu, čelu; može biti samostalan, a može se pojaviti i kao dio tzv. Sturge-Weber sindroma. Ponekada može biti udružen s mišićnom slabošću, epilepsijom, mentalnom retardacijom i glaukomom. Ovakve promjene na licu nikada ne iščezavaju spontano. Liječenje je isključivo ovisno o primjeni laserske tehnologije.

Promjene pigmenta

Kapilarni hemangiom (Hemangioma capillare) je vaskularna čvorićasto-pločasta promjena koja se javlja po rođenju i najčešće nestaje do pete godine života. Snažno se širi tokom prve godine života, može narasti od jednog do osam centimetara. Jarko crvene je boje i lobulirane građe. Predilekciona mjesta su lice, trup, noge, genitalna i oralna sluznica. Iščezava do prve godine života, a kod nekih pacijenata traje do desete.

Nakon spontanog povlačenja ostaje atrofija, promjene pigmenta kože i njene strukture. Tretman ovakvih promjena mora se individualno odrediti prema svakom pacijentu posebno. Moguće intervencije su: hirurške, laserska tehnologija, krioterapija ili primjena sistemskih kortikosteroida. Najbolje je ako se promjene spontano povuku jer ostaju najbolji kozmetički rezultati.

Kavernozni hemangiom je duboka vaskularna malformacija koja je često udružena s površnim varikozitetima ili arteriovenskim šantovima. Ovakve promjene se ne pojavljuju po rođenju, ali se razvijaju tokom djetinjstva. Obično su asimptomatske i predstavljaju kozmetičku anomaliju. Mogu biti udružene s raznim vaskularnim sindromima. Dijagnoza se postavlja klinički, ali se potvrđuje arteriografijom.

Kavernozni hemangiom može biti kompliciran ulceracijama (infekcijama i čirevima), krvarenjem i ožiljcima. Terapijski pristup je multidisciplinaran i dosta nepredvidivog toka.

Vrat i trup

Sherry angioma (angioma senile) su česte promjene kod osoba srednje životne dobi i starijih, a podjednako pogađa i muškarce i žene. Karakterizira se crvenim čvorićima polukuglaste površine, jarko crvene boje, prečnika 2-5 milimetara, koje su raspoređene obično po vratu, trupu i leđima, i njihov broj se s godinama povećava. Crvene tačkice po tijelu predstavljaju kozmetičku anomaliju, obično su asimptomatske, mogu krvariti i pretvaraju se u kraste ako se povrijede. Najbolji terapijski efekt se postiže primjenom lasera.

“Vensko jezero” je angiomatozna tamnoplava ili ljubičasta promjena građena od proširenih venskih sudova. Pojavljuje se najčešće na licu i usnama kod osoba starijih od 50 godina. Podjednako se javlja kod muškaraca i žena i nepoznate je etiologije.

Šta su teleangiektazije

Teleangiektazije su kapilarna proširenja koja se najčešće nalaze na postraničnim stranama nosa. Ova promjena sastoji se od proširenih paralelno postavljenih crvenih niti ili končića koji se pružaju uz rub nosa i na nosnim krilima. Promjene su češće kod muškaraca, pogađaju osobe srednje životne dobi i starije.

Uzrok je nepoznat, a ove promjene često imaju genetsku predispoziciju. Također su češće kod osoba svjetlije puti, osoba čija je koža hronično izložena suncu i pojavljuju se u sklopu rozacee kao kompleksne bolesti kože. Promjene predstavljaju isključivo kozmetičku anomaliju i tretman laserom je najefikasniji izbor za njihovo uklanjanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.