Da ga nisam sada ubila, učinila bih to u ponedjeljak

Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno suđenje Ešefi Bašić, koja je 7. aprila prošle godine u stanu u ulici Topal Osman-paše u sarajevskom naselju Hrasno izudarala metalnom šipkom svog supruga Esada (51), koji je 25. aprila usljed zadobivenih povreda lobanje i mozga umro u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Sutkinja Adisa Zahiragić zakazala je izricanje presude za 7. mart.

Krkljanje i krikovi

Tužiteljica Ljiljana Marilović podsjetila je Vijeće na svjedočenja sina ubijenog Emira Bašića koji je u svom iskazu naveo da je kobne noći začuo krkljanje i krikove iz dnevne sobe u kojoj je zatekao majku s metalnom šipkom u ruci. Ona je sinu tada samo rekla: “Ubila sam ga!”.

Kako je sin ubijenog rekao, otac je još disao te je odmah pozvao Hitnu pomoć u nadi da će preživjeti. Ujedno je strahovao od majke koja se spremala da ga dokrajči.

Najupečatljivija činjenica koju je Tužilaštvo iznijelo zasigurno je bila ta da je po dolasku policije Ešefa rekla jednom policijskom inspektoru: “Zovite amidže, daidže, socijalne radnike, zovite koga hoćete, da ga nisam sada ubila, sigurno bih to učinila u ponedjeljak!”.

Na samom kraju, tužiteljica Marilović je rekla da svi dokazi ukazuju na podmuklo ubistvo, zbog čega je zatražila osuđujuću presudu za Ešefu.

Nema motiv

– Čovjek koji je napadnut na spavanju i nije u mogućnosti da se brani, niti mu može bilo ko drugi pomoći, ukazuje na samo jednu stvar, a to je ubistvo na podmukao način – rekla je Marilović.

Branilac Jasmin Muratović kazao je da Ešefa nije imala nikakav motiv za ovo djelo, nije u pitanju ljubomora niti materijalna korist.

– Ljudi se ne ubijaju iz dosade. Uostalom, nema dokaza niti svjedoka da je oštećeni u kritično vrijeme spavao jer, ako nije spavao, onda ovo nije kvalificirano, nego obično ubistvo, za koje sljeduje sasvim drugačija kazna – kazao je Muratović.

U svom obraćanju sudu branilac Muratović je također istaknuo da na metalnoj šipci nema Ešefinih otisaka, nema nikakvih tragova te je zatražio oslobađajuću presudu za nju.

Ne žele da čuju za majku

Tužiteljica je u svom obraćanju zamolila Sudsko vijeće da na njihovu konačnu odluku ne utječe činjenica da je iza Esada Bašića ostalo dvoje djece, 22-godišnji sin i 16-godišnja kćerka. Razlog tome je što djeca ne žele da čuju za majku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.