DAN KAD JE TRAGEDIJA POTRESLA JUGOSLAVIJU: Na putu prema Mostaru poginuli Dražen i Aljoša

Prije 32 godine Jugoslaviju potresla je tragedija. Naime članovi benda Crvena jabuka na putu za Mostar doživjeli su tešku prometnu nesreću. Na licu mjesta poginuo je basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zadobio teške ozljede, kojima je podlegao 1. oktobara 1986. godine.

Sve je na mostarskom stadionu Kantarevac one tople septembarske večeri bilo spremno za dugo najavljivani koncert Crvene jabuke. To je trebao biti početak ambiciozne turneje mladog sastava, koji se meteorskom brzinom, ali zahvaljujući studioznom, predanom radu i neobičnoj nadarenosti svojih stvaratelja, vinuo u zvjezdane visine naše muzičke scene.

Ljubitelji njihovog prepoznatljivog muzičkog izraza ispunili su Kantarevac do posljednjeg mjesta. Koncert Crvene jabuke, međutim, nije održan. Niti će ijedan drugi biti održan u istom sastavu…
Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bili su izuzetno raspoloženi. Radovali su se susretu s mostarskom publikom, kao i koncertima koji su predstojali u Zenici, Bugojnu i Banjoj Luci.
Bas gitarista Aljoša Buha, solist Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić sjeli su u Fiću. Iza njih su u Golfu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici “Atlasa” iz Zenice, organizatora turneje, u “zastavi 1500” naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog Fiće. Nisu imali vremena mnogo se obazirati jer su žurili na koncert. Članovi Crvene jabuke okupljali su se pred Kantarevcem. Ali, zaboga, gdje su više Zijo, Buha i Zlatko?

Koncert se približava, a njih nema. Možda su se zadržali negdje da se osvježe, da predahnu, pa će stići svakog časa. Nervoza sve više raste, ali niko ne misli na najgore.

Žerić žuri u hotel “Ružu”, vjerujući da je došlo do nesporazuma i da su Zijo, Buha i Zlatko tamo. Uzalud. Nitko o njima ne zna ništa. Žerića prožimaju žmarci. Da onaj Fićo kod Jablanice, ipak, nije bio njihovih prijatelja. Nemoguće. Prilazi telefonu i okreće broj stanice milicije u Mostaru. Slušalica mu ispada iz ruku…

Organizator se oglašava pred okupljenim gledateljima: koncert se odgađa zbog saobraćajne nesreće članova Crvene jabuke. Na stadionu muk i nevjerica. Što se dogodilo? Je li neko ozlijeđen, ili možda…

Dvije noći ranije u sve popularnijem sarajevskom Centru za društvenu aktivnost mladih gotovo najzapaženija lica bila su ona koja su pripadala članovima Crvene jabuke. Iako se te večeri u ovim prostorima odvijala promocija posljednjeg LP-ja Momčila Bajagića Bajage “Jahači magle”, Zijo i prijatelji gotovo su najviše privlačili objektive.

Popularnost koju Jabuka sve više stječe, kao da je tog dana u zasjenak bacila i jednog Gorana Bregovića, Ipeta Ivandića, Emira Kusturicu… Dražen Ričl, iako već s areolom zvijezde, osjetilo se i te večeri, čvrsto je na zemlji. Čak se u jednom trenutku morao probijati do Bajage da bi mu čestitao na novoj ploči. Ričl i prijatelji unijeli su i te noći jedan novi vid ponašanja na rock scenu: osjetilo se da su njima i tuđi uspjesi dragi.

Zadnje iz rubrike MAGAZIN

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana