Danas zajednička dženaza Ševalu i Sabahudinu

Amidžići Ševal (17) i Sabahudin (16) Redžić bit će ukopani danas na mjesnom mezarju u zeničkom selu Šerići, potvrdio je za “Avaz” mjesni imam Zehrid Rešić. Članovi porodice jučer su, još u šoku od nesreće koja ih je zadesila, obavljali pripreme za dženazu, koja će im biti klanjana zajedno. Dvojica dječaka stradala su u prevrnutom kamionu u nedjelju oko podneva dok su pomagali Sabahudinovom ocu Fuadu. 

Puno odsustvovao

U dvije zeničke škole, Industrijskoj i Srednjoj mješovitoj školi “Mladost”, koje su pohađali, šok i nevjerica. Većina drugova je za njihovu smrt saznala tek jučer ujutro, nakon što se nisu pojavili na nastavi.

– Ševal je bio izuzetno miran dječak, školovao se za rukovaoca građevinskih i pretovarnih mašina. Kazao mi je da često ide u šumu i radi. Ova školska godina bila je baš nesretna za njega. Na početku je slomio nogu, a kasnije je odsustvovao i zbog bolesti. Ostao je neocijenjen na polugodištu, jer je puno odsustvovao. Sedmicu prije polugodišta došao mi je i kazao – razrednice, sada je sve uredu, valjda više neću izostajati, bit ću sad redovan, kazala nam je jučer njegova razrednica Indira Sarić, profesorica u Industrijskoj školi u Zenici.

Njegovi drugovi iz razreda, a i Ševal s njima, jučer i danas su trebali biti na praksi, u jednoj zeničkoj firmi. Direktor ove škole Fadil Hodžić potvrdio nam je da će učenici i nekoliko profesora organizirano ići na dženazu svom dojučerašnjem drugu iz klupa.

Saslušan u Tužilaštvu 

Ševalov rođak Sabahudin bio je drugi razred Mješovite srednje škole “Mladost” u kojoj se školovao za profesionalnog vozača motornih vozila, isto zanimanje koje je imao njegov otac Fuad, koji je upravljao kamionom.

– Bio je primjeran i dobar učenik, što pokazuju njegove ocjene, ali prije svega ponašanje –  rekao nam je njegov razrednik Ibrahim Tinjak.

Kako su nam potvrdili u porodici Redžić, Fuad, koji je upravljao kamionom, jučer je pušten iz bolnice te je, nakon što je saslušan u Tužilaštvu, s porodicom poslije podne krenuo kući. Danas će, vjerovatno, s bratom Hasanom prisustvovati najtužnijem činu u životu, dženazi sinu i bratiću.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.