Davutolu pokrenuo inicijativu za članstvo BiH u NATO-u!

Vijest koja je jučer odjeknula u najtiražnijim turskim novinama, ali i u medijima u regionu, glasila je da je šef turske diplomatije s bugarskim ministrom vanjskih poslova Nikolajem Mladenovom pripremio zajedničko pismo da se status BiH prepozna u MAP-u.

– Nakon formiranja vlasti u BiH, imali smo kompromis da omogućimo put BiH za članstvo u NATO-u – naglasio je Davutolu na prekjučerašnjoj konferenciji u Briselu.

Ministar vanjskih poslova Turske pri tome je poentirao da je BiH napravila značajan napredak na pitanjima koja su važna za članstvo u NATO-u. Istakao je da će na predstojećem samitu NATO-a u Čikagu, koji će biti održan 21. maja, ovu inicijativu snažno promovirati.

Njegov portparol Seldžuk Unal (Selcuk) potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” da je inicijativa zvanično upućena predstavnicima svih zemalja koji su učestvovali na ministarskim sastancima NATO-a u Briselu.

Davutolu je i prije nepune tri godine na susretima u Briselu lobirao za članstvo BiH u NATO-u, ukazujući na činjenicu da je BiH tada zbog neukidanja viznog režima za bh. građane zapostavljena od EU.

– Želimo da BiH ima osjećaj da se međunarodna zajednica brine za ovu zemlju. Ne smijemo zaboraviti da smo tri godine gledali pokolje u toj zemlji, tako da joj sada ne možemo, jednostavno, okrenuti leđa – rekao je tom prilikom Davutolu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.