Depresivni ste? Ovo je hrana koju trebate izbjegavati

Postoje namirnice koje se preporučuje jesti, ali i one koje bi trebalo zaobilaziti u širokom luku jer mogu izazvati negativne posljedice po vaše zdravstveno stanje.

VOĆNI SOKOVI

Svježe voće bogato je vlaknima koja pozitivno djeluju na zdravlje. No, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i umjetnih okusa. Ne samo da neće utažiti žeđ, nego će i brzo spustiti nivo energije i dodatno pomoći da se osećate gladno i ljutito. Ako želite izbjeći anksioznost jedite cijele plodove, a kada ste žedni, pijte vodu.

GAZIRANA PIĆA

Gazirana pića puna su šećera i čista su opasnost za zdravlje i energiju, ali nema velike razlike ni ako pijete dijetalne gazirane napitke. Možda mislite da u njima nema šećera pa da nisu toliko nezdravi, ali daleko je to od istine. Nezašećerena gazirana pića direkno su povezana s depresijom, utječu na nagli pad energije i osjećaj anksioznosti. Ako ste žedni, zaslađena gazirana pića zamijenite čajem ili vodom.

TOST

Ako je hljeb napravljen od bijelog brašna koji spada u loše ugljikohidrate i uzrokuje brzi pad energije vrlo lako će uzrokovati osjećaj lošeg stanja. Tost možete jesti, ali birajte onaj s cjelovitim zrnjem.

“LIGHT” PRELJEVI

Možda smatrate da činite dobro jer ne jedete teške i masne salatne preljeve pune šećera, ali “light” preljevi slatkoću dobivaju iz slatkih zamjena poput aspartama, umjetnog zaslađivača direktno povezanog s anksioznošću i depresijom. Prije kupnje preljeva dobro provjerite deklaraciju ili još bolje – napravite ga sami.

KEČAP

Kečap je ukusan sos od paradajza. Istina, ali osim paradajza, u njemu je i mnogo šećera. Preciznije, četiri grama šećera po kašiki kečapa. Ako je napravljen u “light” varijanti, i dalje sadrži aspartame za koji su istraživanja potvrdila da loše utiču na raspoloženje i krivac su za pojavu anksioznosti i depresije.

KAFA

Ako niste navikli na kafu, kofein vas lako može učiniti nervoznim, utječe na pojavu anksioznosti i depresije. Ne samo to, loše djeluje i na san. Posljedice na raspoloženje imat će i ako ste ovisnik o kafi pa je potpuno ukinete. Smanjite količine kofeina polako i na razumnu mjeru. U slučaju kafe, ključ je u umjerenosti.

ENERGETSKA PIĆA

Mogu uzrokovati neugodan i pojačan ritam srca, anksioznost i probleme sa spavanjem. To je zato što nije uvijek lako znati kolike se količine kofeina u njima kriju. Guarana i slični energetski napitci pritom vrlo često imaju puno šećera ili umjetnih zaslađivača. Pijte vodu ako ste žedni. Fali vam šećera? Jedite voće.

ALKOHOL

Čak i male količine alkohola mogu bitno poremetiti san, a nedovoljno sna utječe na pojavu anksioznosti i depresije. Previše alkohola uzrokovat će još veće probleme. Iako se smatra da čašica alkohola dobro djeluje na živce i raspoloženje, ključna riječ treba biti na čašici. A to je jedno piće za žene i dva za muškarce.

PROCESIRANA HRANA

Ako jedete puno prerađenog mesa, pržene hrane, rafiniranih žitarica, slatkiša i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoća, vjerojatno ćete biti zabrinuti i depresivni.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana