Dijete progutalo šahovsku figuru i umrlo, a onda ga doktorka Alma oživjela: Medicinsko čudo u Podgorici

Doktorka opisuje kako je sa ivice smrti povratila dijete nakon što je progutalo šahovsku figuru

Crna Gora ovih dana bruji o doktorki pedijatru Almi Drešević koja je uspijela da vrati u život dijete koje, nakon što je progutalo šahovsku figuru, nije davalo znake života.

Drešević je ispričala da je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, donio dijete koje nije davalo znakove života.

– Dijete od godinu i pet mjeseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaki sekund bio dragocen. Srećom, uspijela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru – rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

– Kada smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo – ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala veštačko disanje, dijete je udahnulo vazduh i zaječalo.

– U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo, koje sam mogla doživjeti, je to što je dijete preživjelo i što je dobro – rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.

– Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što lijekar kaže velika je mogućnost da se desi uspjeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi – rekla je Drešević.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana