Djelujmo sada ako želimo sačuvati život na Zemlji!

U izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, napisanom na 549 strana, konstatuje se da će sve zemlje biti na udaru poplavnih kiša, suša, tropskih vrućina i ostalih nepogoda, a upozorenja su prvenstveno upućena političarima, s porukom, da treba djelovati sada jer je ekstremno vrijeme više pravilo nego izuzetak.

Prema izvještaju, najranjivija je Azija, posebno istočna Azija i Pacifik, a podaci govore da su se od 80-ih godina prošlog vijeka katastrofe povezane sa vremenskim nepogodama utrostručile.

Izvještaj ističe da strategije u borbi protiv katastrofa uključuju ne samo zaštitu onih koji se nađu na putu prirodnih katastrofa već i usvajanje i podsticanje modela održivog razvoja, što znači očuvanje ekosistema poput šuma i voda.

“Ključ je baviti se uzrocima, a ne samo posljedicama katastrofa”, stoji u izvještaju.

U njemu se također iščitava da se većina pogibija uslijed prirodnih katastrofa, njih čak 95 posto između 1970. i 2008., dešava u zemljama u razvoju. Ali, gubici uslijed katastrofa su znatno veći u razvijenim zemljama, oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.