Djevojčica iz zapaljene kuće spasila tri sestre i mlađeg brata!

12-godišnja djevojčica pozdravljena je kao heroina nakon što je iz zapaljene kuće spasila mlađeg brata i tri sestre.

Courtney Ratcliffe ostala je hladne glave kad se zapalio neispravan televizor u njihovoj kući u Manchesteru nakon što je mlađi brat završio igranje video igrice na njemu. Zadržala je prisebnost i iz kuće izvela brata Lureica (11) i sestre Lexus (9), Shannon (6) Poppy (1).

Djevojčicina majka Sarah (29), koja je za vrijeme požara koji je uništio skoro cijelu kuću, bila na časovima vožnje kaže da je veoma ponosna na svoju kćer i da ne može da vjerovati da je ostala tako sabrana.

– U stvari, ona je bolje reagirala nego što bih ja u istoj situaciji. Ona je i inače bistra i pametna, ali doći kući i vidjeti da je spasila svoju braću i sestre bilo je nevjerovatno. Ne brinem se za imovinu, sve se može nadoknaditi i zamijeniti, najvažnije da su oni na sigurnom.

Dok je majka bila na časovima vožnje djecu su čuvali baka i djed, Sarah (62) i Derek Retcliffe (62). Čistili su šupu u dvorištu kad se zapalio polovni televizor kupljen prije samo dva mjeseca.

Kad se uključio dimni alarm, Courtney je uzela Summer Poppy iz kreveta i izvela je van, kao i brata i ostale sestre. Njihov rođak Declan, koji je također bio u dvorištu, otišao da je do susjeda koji su pozvali vatrogasce.

– Kad se oglasio alarm, brat je otišao vidjeti šta se događa, a onda je ustrčao uz stepenice i rekao da je požar-priča Courtney.

– Uzela sam moje male sestre, izvela iz kuće i odvela do susjednih kuća. Sve sam uradila instinktivno.

Baki i djedu je pružena liječnička pomoć jer su pokušali sami izboriti se s vatrom.

-Dok sam bila na časovima vožnje instruktoru je zazvonio mobitel, a onda mi je rekao da moram odmah kući zbog požara. Pomislila sam da je mali požar, da se možda zapalio toster, a kad sam došla kući vidjela sam da je stanje ozbiljno – kaže majka Sarah.

– Ne mogu vjerovati da je TV napravio toliku štetu, zamalo sve je uništeno, čak i njihove školske uniforme. Sad smo u privremenom smještaju, ne znam kad ćemo se moći vratiti kući. Neke stvari se mogu zamijeniti, ali mi je žao nekih koje ne možemo kupiti, kao što su slike djece kad su bili bebe. Ali ponosna sam na ono što je Courtney učinila, bila je sjajna.

Čak je i vijećnik David Acton pohvalio djevojčicu- To što je Courtney učinila je nevjerovatno. Užasno je i pomisliti šta bi se dogodilo da nije bila tako pribrana.

Susjedi su se pobrinuli da porodica ima sve što je neophodno, kao što su kolica i odjeća za bebu, a i u potrazi su za stvarima koje su ukradene iz kuće nakon požara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.