Do ljeta nijedan reaktor neće početi sa radom

“To što je razlika između ponude i potražnje struje vrlo mala ne utiče na naš sud o nuklearnoj bezbjednosti i trenutno smo u procesu donošenja odluke”, izjavio je ministar Edano, koji je zadužen za nuklearna pitanja.

“Vrlo je moguće da nijedan reaktor neće početi sa radom kako se bliži ljeto”, najavio je on.

Samo dva, od 54 reaktora u Japanu, još uvijek rade, nakon prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija koji su izazvali krizu sa radijacijom u tokijskoj nuklearnoj kompaniji za proizvodnju struje Fukušima, što je dovelo do širenja zagađenja i masovne evakuacije stanovništva.

Od tada nijedan reaktor, koji je zatvoren radi redovnog održavanja, nije počeo sa radom jer mora proći bezbjednosnu provjeru i dobiti odobrenje za rad, kako od centralne tako i od lokalnih vlasti. Bez tog odobrenja, svi reaktori biće zatvoreni do početka maja, zbog čega se proizvođači i javnost boje da će doći do isključenja struje.

Vlada je u januaru izjavila da će moći izbjeći isključenja struje ovog ljeta čak i ako nekoliko posljednjih reaktora prestane sa radom.

Pad u proizvodnji struje primorao je Japan da uvozi veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa dok cijene energenata na međunarodnom tržištu rastu zbog tenzija između Irana i Zapada.

Posljednji aktivni reaktor Tokio elektrika trebalo bi da bude zatvoren 26. maja radi održavanja, a reaktor Tomari pri Hokaido elektriku biće zatvoren radi redovne provjere krajem aprila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.