DOBRA VIJEST, BIH JE PONOSNA: Film “Quo Vadis, Aida?” osvojio je još jednu vrijednu nagradu

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade, osvojio je još jednu vrijednu nagradu ovaj put na nizozemskom festivalu “Movies that Matter”, piše Klix.

Film proslavljenje bh. rediteljice do sada je osvojio brojne nagrade na festivalima, a nagrada nizozemskog festivala još jedna je potvrda sjajnog filmskog domaćeg ostvarenja.
Festival “Movies that Matter” održava se u Nizozemskoj od 16. do 25. aprila, a u žiriju koji je odlučivao o Nagradi Velikog žirija nalazili su se Liane Cunje, Matthijs Wouter Knol i Vanja Kaluđerčić. Također, treba reći kako je bosanskohercegovački film ovu nagradu osvojio u konkurenciji od osam filmova u ovoj kategoriji.

Ono što treba naglasiti jeste da je “Quo Vadis Aida?” film koji je dobio jednoglasnu podršku žirija ovog festivala.

“Žiri se jednoglasno složio oko pobjednika. Film “Quo Vadis, Aida?”, iznio je važnu ličnu priču na ekran i odjeknuo je među publikom. Osvrnuli smo se na iskustva koja smo pojedinačno doživjeli tokom gledanja filma te smo zaključili Žiri se jednoglasno složili oko utjecaja kakav je film imao bilo da se radi o samoj radnji ili o autentičnim prikazima. Jednoglasno smo se složili da nagradu u iznosu od 5.000 eura dodjelimo filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić”, saopćili su.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koju je film osvojio u posljednjih nekoliko mjeseci, a najvažniji događaj svakako će biti dodjela Oscara koja će se održati 26. aprila u 2 sata ujutro.

Dodjelu Oscara moguće je pratiti na BHRT-u, ali i na zvaničnom YouTube kanalu Američke akademije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook