Dodik namjerno kvari planove Vučića oko Kosova

Državni vrh Srbije možda je nemoćan da u potpunosti iskontroliše povećani maligni ruski utjecaj, koji je do sada nailazio na politiku otvorenih vrata, smatra direktorica Centra za evroatlantske integracije iz Beograda Jelena Milić, zaprepaštena videosnimcima televizije “Russia Today” sa Zlatibora, na kojima 30-ak mladih osoba starosti između 14 i 23 godine uče da rukuju noževima i vatrenim oružjem.

Kako poručuju organizatori ovog “Vojno-patriotskog kampa” na jednoj od najpoznatijih planina u Srbiji – srbijanski i ruski veterani i “patriotske” organizacije – radi se o programu ljetovanja u periodu od 9. do 18. avgusta. Oni ističu da djeca uče osnovne tehnike preživljavanja u prirodi, uključujući i kurs u davanju prve pomoći i orijentaciji u prirodi.

Jezive igranke sa paraformacijama

Međutim, Milić u razgovoru za Vijesti.ba ovakve aktivnosti okarakterisala je uznemirujućim i jezivim igrankama sa paraformacijama, ukazavši da je jedan od organizatora kampa, koji je govorio pred kamerom, 90-ih godina prošlog vijeka bio pripadnik paravojnih formacija “za koje dobro znamo kakve su užase zasijale po regionu i da su ih osnovale republičke službe bezbjednosti”.

– Ovo je, nažalost, samo dio čudnih veza tzv. rusko-srpskog humanitarnog centra i “Srbske časti”. Ali nikada nisam do sada vidjela ovoliko vizuelnih identiteta koji zaista liče na vizuelni identitet pripadnika redovne Vojske Srbije – kazala je Milić.

Smatra kako bi nadležni organi trebali obratiti pažnju na ovakve i slične kampove, pogotovo u ovom periodu “ako misle išta pametno da urade i bilo koga u svijetu ubijede u nenasilnost i dobronamjernost ideje da se eventualno naprave korekcije granica Srbije i Kosova bez ikakvih domino-efekata i na način da nijedna ni druga strana time ne budu oštećene”.

Milić naglašava kako Centar za evroatlantske integracije iz Beograda, na čijem je čelu, godinama ukazuje na to da razne forme negativnog i prije svega malignog ruskog utjecaja u Srbiji nailaze na politiku otvorenih vrata. Međutim, ističe kako se to u posljednje dvije godine počelo da obija o glavu i samom državnom rukovodstvu Srbije.

– Sada se jedan dio ruskih aktivnosti penetracije obavlja možda i na način koji nije koordiniran sa srbijanskim vlastima ili na način koji možda ne ide u prilog bar onome što formalno zvaničnici Srbije govore – ističe Milić.

Upozorava kako ovaj alarmantni videoprilog sa Zlatibora dolazi u trenutku kada Miša Vacić (predsjednik Srpske desnice, op.a.), čovjek koji je prošle ili pretprošle godine imao vizit-kartu državnih organa Srbije, govori o formiranju narodne straže, dok njegova portparolka već spominje lokacije pomenutih formacija.

Uz Vacića, spomenula je i izjavu predsjednika Srpske liste Gorana Rakića za današnji broj “Informera”.

– Životima ćemo braniti granice opštine Sjeverna Mitrovica od pokušaja da se sa juga Kosova, pod maskom investicija, remeti etnička struktura i zauzima prostor. Sjever se nije uplašio ni tenkova, i to u vrijeme kada su u Beogradu bili mekušci, a tek se nećemo plašiti sada kada je uz nas državnik kakav je predsjednik Vučić – rekao je Rakić za “Informer”.

Rakić, Stamatović i Grujičić

Milić naglašava kako Rakić na ovaj način ustvari ponovo promoviše koncept naoružanog “golorukog naroda”.

– Sve to zajedno – atmosfera i trenutak u kojem se ona pravi – kad se priča o navodnoj želji za nenasilnom, mirnom i dogovornom korekcijom granica, meni govori dvije stvari – ili državni vrh nije iskren ili nema snagu da iskontroliše sve ono što se oko njega dešava – navodi Milić.

Prema njenim riječima, najindikativnije da je jedan od onih koji su omogućili održavanje ovog kampa predsjednik opštine Čajetina i inicijativnog odbora stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović, koalicioni partner Dragana Đilasa, čiji saradnik Mlađan Đorđević sa suprugom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva srpsko-ruske kampove organizuje na Tari.

Za Stamatovića kaže da je čovjek koji je ideološko-politički saveznik i veliki zagovarač djela doktorice Danice Grujičić, Putinovog apologete, koja već dvije godine skoro nesmetano protiv državnih medija i institucija bez ikakvih naučnih osnova i mimo dokaza Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” širi priču o nepostojećoj epidemiji raka u Srbiji izazvanoj navodnim djelovanjem osiromašenog uranijuma, bačenog tokom bombardovanja NATO-a, šireći na taj način paniku i strah.

– Grujičić je kvalitet uvoznih vakcina za male boginje koje se koriste u Srbiji dovela u vezu s time da li Srbija hoće ili neće da prizna Kosovo – poručila je Milić, podsjetivši da je u Srbiji zbog epidemije pomenute bolesti umrlo nekoliko desetina ljudi.

Kampanju o navodnom ekocidu koji je osiromašeni uranijum izazvao i namjerama pojedinih da tuže zemlje NATO-a prije dva-tri dana podržala je i portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je u tom pogledu obećala rusku pomoć.

Naša sagovornica dodaje i da državni vrh Srbije ima dio odgovornosti i treba da osudi teoriju o naoružanom narodu i pojedincima i grupama koje će da se brane.

Na kraju, poručuje kako bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine mogla pomoći konsolidaciji BiH i marginalizaciji Milorada Dodika, a samim tim i povećati šanse da možda i BiH prizna Kosovo.

– Zato Dodik namjerno kvari planove Vučića, vezujući korekciju administrativne linije Srbije i Kosova sa otcjepljenjem Republike Srpske – zaključuje Milić.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana