Dojenje pomaže djeci u društvenom napretku

Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Disease in Childhood promatralo je po prvi puta uticaj dojenja na socijalni razvoj tokom odrastanja.

Studija je provedena na 17.419 djece rođene tokom 1958. godine te 16.771 djetetu rođenih 1970. godine. Djeca su praćena tokom odrastanja. Rezultati su temeljeni na anketama koje su ispunjavali majke ukazujući na to da li su djeca dojena te je uzeta u obzir razina društvenog statusa roditelja. Korišten je indeks kojim su djeca svrstavana u kategorije bez razvijenih vještina do maksimalno razvijenih vještina (profesionalci). Također, u obzir su uzete reakcije na stres te kognitivni razvoj potomaka.

Istraživanje je ukazalo da dojena djeca imaju puno veće mogućnosti napredovati na društvenoj ljestvici u odnosu na djecu koja nisu dojena i to za 24%. Autori objašnjavaju da se dojenjem razvija mozak te intelekt. Nadalje, smanjuje se uticaj stresa na mozak zbog čega dojena djeca imaju veće šanse za boljim društvenim statusom.

Naglašeno je kako su potrebne daljnje studije kako bi se ustanovilo da li je društveni status povezan s nutrijentima iz mlijeka ili bližom povezanosti s majkom tokom djetinjstva. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.